Tvingas ut mot sin vilja: "Vi hamnade i frysboxen"

Han berättar hur de nio bidragsanställda på Norrbottens museum frystes ut. Nu har de inte kvar jobben. "Folk gråter", säger Ove Brännholm, som tvingas bort efter 25 år.

Ove Brännholm, 60, upplever att hans arbetsgrupp blivit utfryst de senaste åren. "En sa till mig att det är tröst i all bedrövelse att cheferna är sparkade. Men det är ingen tröst för mig."

Ove Brännholm, 60, upplever att hans arbetsgrupp blivit utfryst de senaste åren. "En sa till mig att det är tröst i all bedrövelse att cheferna är sparkade. Men det är ingen tröst för mig."

Foto: Mathias Asplund

Luleå2020-08-27 05:00

På tisdagen skrev vi att det nu står klart att hela registreringsavdelningen på Norrbottens museum sagts upp.

– Det var väntat, säger Ove Brännholm som vi intervjuade efter varslet i april.

– De mår jättedåligt nu på jobbet, folk gråter och det är inget kul. Vi kommer nog aldrig få några andra jobb. För flera är det här deras första och enda jobb, säger han.

Ove Brännholm beskriver de senaste åren som en tur allt djupare ner i frysboxen. De har jobbat åt museet, några i decennier, men inte känt sig inkluderade.

– Det är katastrof hur vi har blivit behandlade.

Han berättar om korta lönesamtal där de upplevt att de inte fått berätta om allt de gör. När Ove Brännholm lade in en beställning på nya arbetskläder, i samband med att personalen fått nya, så makulerades den.

– Det är bara för de som representerar museet, sa chefen. Vi fick en gammal väst som personalen haft. Sista personalmötet blev vi inte ens kallade till.

När företagshälsan nu ska undersöka hälsan på museet får de inte heller vara med, säger han.

Själv har han fyllt 60 år och ser små chanser till nytt jobb. Ett år till, då hade han fått ett års uppsägningstid – inte sex månader.

Vad ska du göra nu?

– Ingen aning. Nu jobbar jag för att mina kolleger ska få tillbaka sina arbetsuppgifter på museet. Jag vet att arbetsuppgifterna aldrig kommer ta slut. Vi gör så mycket jobb åt Norrbottens minne, bildarkiv- och samlingar och ljudstudion som de aldrig har tid med. Tusentals bilder och föremål ska scannas in.

Han konstaterar att de inte lyckats nå fram med att de visst passar in i regionens nya digitala strategi.

– De vill inte förstå. Arbetsuppgifterna vi gör när vi digitaliserar ljudband och bilder måste göras för att det ska kunna läggas ut digitalt. Våra jobb är ju att göra saker digitala.

Facket anser att man har gjort vad man kan för att få arbetsgivaren att ändra sig.

– De har bestämt sig för att avveckla avdelningen och vi har haft flera möten där vi lagt fram vår syn som varit att ha den kvar. Men dit har vi inte nått, säger Dan-Christer Nilsson, vice ordförande på fackförbundet Vision i Norrbotten.

Vem ska utföra arbetsuppgifterna de har?

– Vi har ställt den frågan till arbetsgivaren men inte fått ett svar, mer än att de skyndsamt ska ta fram en strategi för det.

Karta: Norrbottens museum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!