"Tvångsvård är ingen nackdel"

Norrbotten är det landsting som har flest tvångsvårdade patienter med psykiska sjukdomar. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen.- Jag ser inte tvångsvård som en nackdel, säger Per Axel Karlsson, verksamhetschef på rättspsykiatriska kliniken i Öjebyn.

Fredrik Åström, chef för Nya medier, tar emot invigningsgåvan av landshövding Per-Ola Eriksson. Tavlan av Brita Weglin har temat kommunikationer.Foto: Göran Ström

Fredrik Åström, chef för Nya medier, tar emot invigningsgåvan av landshövding Per-Ola Eriksson. Tavlan av Brita Weglin har temat kommunikationer.Foto: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2008-10-17 06:00
Socialstyrelsens rapport Tvångsvård 2008 är starten på en större kartläggning av tvångsvården i Sverige. Per-Axel Karlsson har aldrig sett en liknande redovisning av tvångsvården.
- Det är en väldigt bra början, även om det finns en osäkerhet i siffrorna, säger han och syftar på att rapporten bygger på enkätsvar.
Landstinget i Norrbotten ligger i topp när det gäller antalet tvångsvårdade (se tabell).
Att Norrbotten har många tvångsvårdade kan bero på att det finns en rättspsykiatrisk klinik i Öjebyn. Den har relativt stor kapacitet och kan vårda patienter en längre tid.
Norrbotten har större kapacitet än till exempel grannlänet Västerbotten och det visar sig också i statistiken, enligt Per Axel Karlsson.
Tvångsvård kan rädda liv
Han tycker snarare att det är för lite tvångsvård i Sverige. Vårdformen kan rädda liv, anser han.
- Jag ser inte tvångsvård som en nackdel om den räddar liv. Vi måste använda oss av tvång när människan inte kan avgöra sitt eget bästa, när det är den psykiska sjukdomen som styr.
Kliniken i Öjebyn har för närvarande 78 patienter inskrivna, varav omkring 30 har permission.
Kliniken har 50 vårdplatser. Dit kommer patienter som begått ett brott och av rättsväsendet dömts till rättspsykiatrisk vård.
Det finns även patienter som vårdas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT. De anses vara en fara för sig själva eller sin omgivning.
- Vi vårdar också personer som anses vara för svårvårdade för den vanliga vuxenpsykiatrin. De kan till exempel vara extremt våldsamma.
I januari 2009 kommer Socialstyrelsen med en fördjupad rapport med analyser av tvångsvården.
- Det är bra. Den kan ge oss idéer om hur vi ska bedriva verksamheten. Det är olyckligt om vi gör olika i olika delar av landet, säger Per Axel Karlsson.
Fakta Tvångsvård
Antal inneliggande patienter, enligt lagen om rättspsykiatrisk vård, LRV, och lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT, med särskild utskrivningsprövning, redovisat per 100 000 invånare i några utvalda landsting:
Norrbotten 48,
Västernorrland 46,
Sörmland 45,
Stockholm 31,
Uppsala 26,
Östergötland 21,
Skåne 17,
Gotland 14.
Källa: Socialstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om