Tvångsflytt hotar äldre när livskamrat dör
När ena maken dör kommer den andra inte att få bo kvar i äldreboendet - om det inte finns särskilda skäl.- Risk för godtycke och nu måste vi dra i nödbromsen, säger Staffan Eriksson (M), ledamot av socialnämnden.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Ärendet kallas "Fastställande av delegationsordning för undertecknande av hyreskontrakt vid socialförvaltningen", men det döljer sig mera än så i förslaget.
Töms snabbare
Socialförvaltningen vill använda sina lokaler mera ändamålsenligt och därför teckna hyreskontrakt med alla boende. Det innebär att uppsägningstiden krymper från tre till en månad.
På så sätt kan ett äldreboende tömmas snabbare när hyresgästen dött.
Men det blir inte bara tömning av möbler. Nytt blir också att äldreboendet också töms på eventuell medboende make eller maka.
Socialförvaltningen kommer att pröva om den som förlorar sin livskamrat har något behov av särskilt boende, om inte ska en ersättningsbostad ordnas.
För tidig död
Staffan Eriksson är kritisk till förslaget.
- Bara de som har särskilda skäl får bo kvar. Om inte blir det tvångsavhysning. För de som är i hög ålder är det känsligt att byta miljö. Det kan leda till en för tidig död, säger Staffan Eriksson.
Godtycke
Han ser en stor risk för godtycke när de särskilda skälen ska prövas.
- Jag kräver att det säkerställs så inte de nya hyresreglerna leder till personligt lidande. Det här kan också leda till att folk blir rädda för at flytta till äldreboenden, säger Staffan Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!