Tvång - en känslig omsorgsfråga

Att låsa dörrar på äldreboenden är inte tillåtet, även om det görs för att förhindra att en dement person skadas.Men lagen kan komma att ändras.

LULEÅ2008-11-26 06:00
Den särskilde utredaren Jan Pennlöv och hans medarbetare på socialdepartementet har haft ett delikat arbete när de utrett om det finns behov av lagregler om skydds- eller tvångsåtgärder för personer med demens.
Utredningen öppnar för att det ska bli lagligt till exempel att flytta människor till särskilt boende mot deras vilja, att låsa ytterdörren eller dörren till en avdelning eller enhet och att använda sänggrindar och pejlingsanordningar.
Grunden till att man utrett frågan är att det ibland behövs tvångsåtgärder i vården av demenssjuka, samtidigt som det inte finns något stöd i lagen för sådana åtgärder.
Inget stöd för tvång
- Det finns inget lagstöd för att tvinga på folk bälten så att de inte ska ramla eller för att hissa upp en sänggrind utan att de är med på det. Det här är inget nytt problem, säger Kent Löfgren, departementssekreterare som deltagit i utredningsarbetet.
- Det finns behov av att skydda personer från att komma till skada. Men vilka inskränkningar i människors grundlagskyddade rättigheter kan vi acceptera av den anledningen? Ska vi skapa undantag måste vi veta att vi gör rätt. Det här är en allvarlig fråga, säger Kent Löfgren.
Utredningen överlämnades 2006 till folkhälsominister Maria Larsson, men något förslag till lag föreligger ännu inte.
Det finns olika typer av tekniska lösningar för att skydda personer som är oroliga och som kan befaras ge sig iväg. Men larm och tv-övervakning får inte ersätta personal.
Övervakning i vissa fall
I Luleå kommun används larm och övervakning i vissa fall. Det kan röra sig om GPS som de övervakade har i jackan eller på armen för att de ska kunna röra sig, men ändå gå att hitta om de går vilse.
- Det finns riktlinjer för användning av saker som inskränker människors frihet - som sänggrindar och bord framför rullstolar. Det sker bara på läkarordination, säger Maria Wallström, verksamhetschef för äldreboenden i Luleå.
Att det tagit lång tid att utreda förutsättningarna för en ny lag har hon förståelse för.
- Det är en jättesvår fråga. Men jag tror att många anhöriga som vill att vi ska låsa om deras nära på natten skulle välkomna en ändring, säger Wallström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om