Två vita veckor
LULEÅ. Norrbotten som förebild för det alkoholförebyggande arbetet i Europa. Det är landshövding Per-Ola Eriksson och länspolismästare Håkan Karlssons vision.
- Idag beräknas varje svensk över 15 år dricka ungefär tio liter ren alkohol om året. Det är en ökning med dryga 30 procent den senaste tio åren.
Man skriver vidare att "drogproblemen är inte större i Norrbotten än i övriga landet. 2007 hade Norrbotten den tredje lägsta brottsligheten i Sverige."
- Vi är bra, men vi ska bli bäst. Det är egentligen nolltolerans det handlar om. Så länge det finns ett problem, så måste man bekämpa det. Det är en fråga om att skapa ett tryggt och attraktivt Norrbotten, säger Per-Ola Eriksson.
Bilda nätverk
Landshövdingen trycker speciellt på problemen
i trafiken. Det är där som de största alkoholrelaterade skadorna uppstår, enligt honom.
- Både länspolismästaren och jag tycker att den här frågan är viktig och vill engagera trafikorganisationerna.
Sedan 2005 finns samordnare för det drogförebyggande arbetet vid alla länsstyrelser. I Norrbotten har arbetet förts i samarbete med polisen, kommunens socialtjänst och företrädare för restaurangbranschen. En av de konkreta åtgärderna har varit metoden som kallas Ansvarsfull alkoholservering, som bland annat innebär att barpersonal nekar till att servera redan överförfriskade personer.
- Vi vill bilda ett nätverk med syftet att informera om alkoholens skadeverkningar i länet och att förebygga på olika sätt. Efter sommaren ska vi ha ett rådslag tillsammans med flera aktörer och lyssna på vad de vill.
Han är nöjd med hur arbetet har gått hittills och ser fram emot fortsättningen.
- Inget annat län har gjort på det här sättet. Om det fungerar bra kan Norrbotten bli en förebild för andra län.
I det gemensamma brevet föreslår länspolismästaren och landshövdingen att norrbottningarna ska ta två gemensamma vita veckor.
- Jag hoppas att det får gehör. Det kan vara en viktig markering, men jag är öppen för alla goda idéer, säger Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!