Två lättade förare friades

Två män åtalade för olovlig vattenskoterkörning friades vid Luleå tingsrätt.I praktiken innebär det fortsatt fritt fram för vattenskotrarna.- Jag är ändå besviken, säger Hugo Tiberg, professor i sjörätt.

Grönt ljus för vattenskotern. Luleå tingsrätt friade två män åtalade för olovlig körning, eftersom länsstyrelsens                                         anvisningar inte ansågs tillräckliga. Men ännu återstår juridiska frågetecken.FOTO: Jonas Lindsköld

Grönt ljus för vattenskotern. Luleå tingsrätt friade två män åtalade för olovlig körning, eftersom länsstyrelsens anvisningar inte ansågs tillräckliga. Men ännu återstår juridiska frågetecken.FOTO: Jonas Lindsköld

Foto: Jonas Lindsköld

Luleå2009-07-28 06:00
Intresset var stort inför måndagens domslut eftersom fallen vid Luleå tingsrätt kunde bli prejudicerande.
Båda åtalen ogillades, framförallt på grund av att länsstyrelsen i Norrbotten inte hade anvisat vilka vattenområden som var tillåtna för vattenskotrar vid tidpunkten, sommaren 2004.
- Det känns bra men jag är inte överraskad, säger Luleåbon Joakim Roos, en av de två åtalade männen, som nu får cirka 100 000 kronor i ersättning för rättegångskostnaderna.
Ett antiklimax
Under rättegången begärde Joakim Roos vittnesförhör med Hugo Tiberg, professor i sjörätt och motståndare till Vattenskoterförordningen.
- Tack vare honom hade vi övertaget hela vägen, säger Joakim Roos.
Men Hugo Tiberg betraktar ändå domslutet som ett antiklimax.
- Tingsrätten har endast prövat om legalitetsprincipen föreligger, de behövde inte mer för att fria männen. Det betyder att vi ännu inte har en dom som säger att Vattenskoterförordningen är ogiltig, säger Tiberg.
"Värdelös som prejudikat"
Hugo Tiberg anförde även andra skäl för att åtalen skulle ogillas, däribland att EG-kommissionen inte hade notifierats om Vattenskoterförordningen.
Nu befarar han att regeringen endast behöver komplettera förordningen i stället för att riva upp den.
Vilka blir konsekvenserna av domslutet?
- Inga som helst. Tyvärr är domen värdelös som prejudikat, säger Hugo Tiberg och menar att det krävs ett nytt mål för att vattenskoterförordningen ska kunna prövas på allvar.
"Ett stort län"
Ett av huvudproblemen, menar Hugo Tiberg, är att länsstyrelserna inte har möjlighet att efterleva förordningen.
- Landets länsstyrelser har redan sagt att det blir svårt att tillämpa reglerna och utse vilka områden som ska vara tillåtna. Att kommunerna skulle göra det är ännu tokigare. Man borde inse att loppet är kört och att förordningen inte fungerar, säger Hugo Tiberg.
Sedan 2006 har länsstyrelsen i Norrbotten tagit fram anvisade områden i anslutning till farlederna, i Luleå exempelvis Tjuvholmssundet och Lövskärs hamn. En remissrunda gjordes även till inlandskommunerna men det visade sig att det inte fanns något behov av tillåtna områden i insjöarna.
Och Ronny Edin, chef för länstyrelsens naturvårdsenhet, håller med om att förordningen är komplicerad.
- Vi har ett stort län, 25 procent av Sverige, med otaliga sjöar och vattendrag, så visst är förordningen svår att efterleva. Vi har inte heller prioriterat det så högt.
- Nu får vi se vad vår chefsjurist tycker om den friande domen. Vi måste också föra en dialog med Naturvårdsverket i frågan, säger Ronny Edin.
Kustbevakningen avvaktar
Det fem år gamla målet vid Luleå tingsrätt har i praktiken inneburit ett juridiskt vakuum, eftersom att Kustbevakningen inte har ingripit mot vattenskotrar som inte följer länsstyrelsens regelverk.
Hur måndagens domslut påverkar Kustbevakningen är ännu oklart.
- Vi ska titta på domen och kommer med ett uttalande på onsdag, säger Ingvar Lindholm, tjänsteförättande sjöbevakningschef vid Kustbevakningen i Landskrona.
fakta Detta har hänt
Augusti 2004 tog Kustbevakningen in två vattenskoterförare i Luleå skärgård. Joakim Roos, Luleå, och den andra mannen hade kört i ett otillåtet område utanför Gültzauudden och vid Bergnäsbron.
Tidigare hade EU-kommissionen tvingat Sverige att lätta på reglerna för vattenskotrar, eftersom dåvarande lagstiftning sågs som ett handelshinder.
Regeringen svarade med Vattenskoterförordningen som tillåter vattenskotrar i allmänna farleder och på platser som är lämpliga ur miljösynpunkt. Länsstyrelserna fick i uppdrag att skapa regionala regler.
I början av juni slog EU:s domstol fast att det svenska förbudet mot vattenskotrar inte stred mot EU:s regler om fri rörlighet och konkurrens.
Domstolen ställde dock upp vissa villkor - bland annat att länsstyrelserna ska anvisa tillåtna platser inom rimlig tid - och lämnade till Luleå tingsrätt att avgöra om villkoren var uppfyllda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om