Rasmus Paludan, partiledare för det högerextrema partiet Stram kurs, har bland annat bränt koranen och uttalat islamkritiska budskap, något som väckt anstöt och lett till oroligheter i andra städer som han besökt.
Oroligheterna har bland annat tagit formen av motdemonstrationer, stenkastning, att ta sig över avspärrningsteg och poliser som försökt värja sig med pepparspray.
Även om inte Rasmus Paludans besök i Luleå möttes av den typen av reaktioner, blev det i viss mån oroligheter.
Enligt Petra Hinterthaner, lokalområdespolischef för Luleå-Boden, finns det nu två personer misstänkta för brott som uppstått under Paludans besök.
– Det är två personer som är misstänkta, varav en är minderårig och en är straffmyndig, säger hon.
I ett klipp som partiet släppt på sociala medier uppger Rasmus Paludan till en polisman på plats att en person ska ha kastat en kaffe på honom?
– Det vi har fått till oss är att det ska vara någon typ av vätska som kastats på honom.
I filmen syns även två polismän brotta ned en person för att därefter belägga denne med handfängsel. Är det någon som är gripen i samband med händelsen?
– Det är ingen som är gripen i juridisk mening men en person blev belagd med handfängsel.
Under filmen utväxlar Rasmus Paludan och personen som blivit försedd med handfängsel en het ordväxling där de förnedrar varandras mammor. Finns det någon anmälan kopplat till uttalandena från de båda parterna?
– Har någon part blivit utsatt för något, vilken part det än är så står det också alla fritt att göra en anmälan om det är ett brott som har begåtts. Sedan gör polisens förundersökningsledare en bedömning om det är ett brott eller inte och om man ska gå vidare.
Paludan har inte haft tillstånd till någon allmän sammankomst. Har det påverkat polisens insats på något sätt?
– Han hade sökt tillstånd men det inkom väldigt sent. Ansökan gällde en allmän sammankomst i Luleå. Vi hade den bemanning som vi bedömde krävdes med anledning av att det är valtider och det är en bedömning som vi gör varje år.
Petra Hinterthaner menar att det rent generellt när det kommer till den här typen av händelser är lättare för polisen att arbeta om det funnits ett tillstånd för då finns det ett informationunderlag att utgå från.
– Det är så vi gör till exempel med de partier som har valtstugor och där har vi också en dialog med parten som också den har ett ansvar.