Second-handbutiken Samlat, Lumire och Naturskyddsföreningen arrangerade dagen tillsammans.
Det blev direkt fullt av folk i Vetenskapens hus och eftersom maxantalet är 150 personer måste folk fortsätta köa tills några andra var klara och gick ut.
Foto: Ulrika Vallgårda
– Vi vill att Luleå ska bli ännu mer cirkulärt och hållbart. På det här sättet kan man både spara pengar och få en mycket mer hållbar garderob, säger Veronica Wendin från Lumire.
Veronica Wendin från Lumire är glad och överraskad över anstormningen av klädbytare.
Foto: Ulrika Vallgårda
"Vi kollar sommarkläder", säger Alva Yliniemi som har hittar några tröjor och nu ska titta på byxor. "Det tredje året vi är här, ett jättebra initiativ", säger mamma Sonila Yliniemi.
Foto: Ulrika Vallgårda
Redan två timmar före öppnandet var tvillingsystrarna Lotta och Annika Van der Geer med Lottas son Agne och köade för att få chans att välja kläder redan i starten. "Jag ska leta babykläder men också byxor till mig", säger Lotta. "Jag letar klänningar och babykläder", säger Annika.
Foto: Ulrika Vallgårda
Ifjol bytte 4 800 plagg ägare men i år kommer det bli ännu fler konstaterar hon.
– Jag är otroligt glad över allt engagemang både från funktionärer och klädbytare, säger hon.
Ett 40-tal personer är på plats och jobbar, varav 25 kommer från Naturskyddsföreningen och har ställt upp ideellt.
Annica Andén är en av de ideella funktionärer som är här och jobbar för Naturskyddsföreningen. "Egentligen skulle vi behöva en större lokal för här ryms bara 150 besökare åt gången. Men det blir för dyrt eftersom det är ett ideellt arrangemang", konstaterar hon.
Foto: Ulrika Vallgårda
Just före öppnandet sträckte sig kön ett par, tre hundra meter längs Storgatan och eftersom de bara fick ta in 150 besökare åt gången fortsatte det att vara kö.
Kön sträckte sig ett par, tre hundra meter längs Storgatan just före klockan 12.
Foto: Ulrika Vallgårda
Tea Burström var en av dem som kommit för att hitta några nya snygga plagg.
– Inte något specifikt utan i största allmänhet. Det är ju så kul med den cirkulära marknaden att man kan byta gamla kläder mot nya, säger hon.
Tea Burström är på jakt efter snygga kläder av olika slag.
Foto: Ulrika Vallgårda
Angus Bakke, Andreas Form och Hugo Ottesen är LTU-studenter som tycker det är bra att kunna förnya sin garderob utan att det kostar något så att de kan spara på sitt CSN.
Eftersom det bara får komma in 150 åt gången får man stå och vänta på sin tur.
Foto: Ulrika Vallgårda
– Det är roligt att gå hit med sina vänner tillsammans och sedan gå hem och visa upp vad man hittat, säger Hugo Ottesen.
Ikväll när de går ut kommer klä upp sig i sina nya kläder berättar de.
Angus Bakke, Andreas Form och Hugo Ottesen är LTU-studenter som tycker det är bra att kunna byta kläder och förnya sin garderob utan att det kostar något för att kunna spara på sitt CSN.
Foto: Ulrika Vallgårda
Ulla Henriksson från Naturskyddsföreningen är nöjd.
– Klädbytardagar anordnas i år av Naturskyddsföreningen på 136 platser i landet. Vi startade 2010 så det har utvecklats enormt bra sista åren.
Klädbytardagar anordnas i år av Naturskyddsföreningen på 136 platser i landet berättar Ulla Henriksson.
Foto: Ulrika Vallgårda
.
Vännerna Tobias Björk, Axel Segerstedt, Ruben Ökvist, Giorgia Lohse, Manaswie Chouhan och Emil Kristoffersson har kommit hit tillsammans. "Vi stod och köade i tre timmar för att komma först in", säger Emil som tycker det är ett bra event.
Manaswie har hittat en Peaktröja som i normala fall skulle kosta runt 1000 kronor. "Jag är glad", säger hon. Tobias har bland annat hittat en rosa väska som han tyckte var fin. "Den är till min syster", berättar han.
Foto: Ulrika Vallgårda
.
Luna och Neona Jonsson och kusinen Gry Lilja Jonson är här med Sussi Jonsson och letar barnkläder. "Jag tycker det är ett jättebra arrangemang", säger Sussi. "Jag har hittat ett par jeans", berättar Gry.
Foto: Ulrika Vallgårda
.
Ulrica Lundström och Lisen Perdal köar till inlämningen för att lämna en kasse damkläder. Sedan ska de komma tillbaka igen med sina biljetter till tio gratisplagg som de får i utbyte mot de inlämnade plaggen. "Det blir framförallt barnkläder vi ska söka efter då", säger Lisen som själv har två barn.
Foto: Ulrika Vallgårda
Alla dessa skor väntar på nya ägare.
Foto: Ulrika Vallgårda
.
Sara Gustafsson och dottern Ylva är på bytardag tillsammans.
"Ylva har hittat jättemånga shorts och någon tjocktröja och jag ett par jättefina Tretornsstövlar och flera toppar som jag ska prova", berättar Sara. De fick vänta nästan 1,5 timme på att komma in. "Det är vi glada för, det är kortaste någonsin", säger Sara som är här varje år.
Foto: Ulrika Vallgårda