Regionledningen vill upphandla vård i Finland

Flera tusen operationer finns på väntelistan i spår av pandemin och för många patienter har vårdgarantin passerats för länge sedan. Nu vill regionledningen upphandla vård både i Sverige och utomlands för att minska köerna.

Region Norrbotten söker nu alternativ både inom landet och utomlands, för att kunna genomföra vårdinsatser som skjutits upp under pandemin.

Region Norrbotten söker nu alternativ både inom landet och utomlands, för att kunna genomföra vårdinsatser som skjutits upp under pandemin.

Foto: Linda Kask

Luleå2021-06-10 16:05

– Om vi skulle köra för fullt med full bemanning och tillgång till alla operationssalar vi har i egen regi skulle det ta två år att bli av med kön, uppgav Anna Pohjanen, divisionschef för viss länssjukvård, vid regionstyrelsens sammanträde på torsdagen. 

Sammanträdet inleddes med regiondirektörens rapport, där den så kallade vårdskulden som vuxit under pandemin, beskrevs. 

– Vi kommer att behöva köpa in operationer, både på andra håll i Sverige och internationellt. Den uppskjutna vården kommer att påverka organisationen även under 2022, sade Anna Pohjanen.

Ett av alternativen är att upphandla vård från Finland, där Norrbotten också kan ha vissa fördelar av det geografiska läget. Sveriges kommuner och regioner har också skapat en ny plattform för att regionerna runt om i landet enklare ska kunna hjälpas åt och bistå med vårdinsatser över regionsgränserna. 

– Det pågår en rad åtgärder för att inte patienterna ska drabbas, sade Anna Pohjanen och berörde också det brev som tidigare i veckan lämnades från kirurgerna vid Sunderby sjukhus till verksamhetschefer och politiker i regionstyrelsen. 


– Detta är ju inget okänt för oss. Vi kommer att kunna öka antalet operationssalar under en stor del av sommaren från tre till fyra. Vi kommer också att skicka fler patienter än normalt till andra regioner, sade Anna Pohjanen. 

Chefsläkare Pia Näsvall påpekade apropå kirurgernas nödrop att de patienter som kan anstå också för vänta.

– Det kan bli så att vissa patienter kommer att bli sämre och att de kanske kommer att behöva opereras akut som en följd av det. Pandemin har tippat oss dithän. Men de som behöver akut hjälp kommer att få det.

Regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson meddelade också vid sammanträdet att divisionscheferna Per Berglund och Michael Dahlberg på torsdagen befann sig i Kalix. Där skulle han titta på de operationslokaler som vårdbolaget Läkarjouren har hyrt vid sjukhuset där. 

–Vi ska undersöka om vi kan återta dessa för att kunna utföra planerad kirurgi där i vår egen regi. Det vi gör nu är att gå igenom lokalerna och se vad som finns och vad vi behöver komplettera med för att det ska gå att få igång kirurgi vid Kalix sjukhus, sade Anna-Stina Nordmark Nilsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!