Ryktet har florerat en tid i resebranschen, men på måndagen kom det fruktade beskedet. SAS skjuter upp starten för flyglinjen mellan Luleå och London till nästa år. Beslutet kommer fem veckor före julafton, trots att biljettförsäljningen pågått under hösten.
Göran Widén från Brändögruppen är bekymrad. Anläggningen i Brändön är i princip fullbokad från den 17 december till i mitten på januari. Närmare hälften av gästerna är engelska vinterturister som planerat att anlända till Norrbotten via det nya direktflyget.
– Just nu väntar jag på besked från våra större resepartners om hur det går att boka om gästerna till andra flyg. Vi har redan lagt ett perfekt pussel. Det uppstår ett himla stort problem om en gäst anländer senare än aviserat eller måste stanna ett dygn längre i väntan på sitt flyg, berättar Göran Widén.
SAS har utlovat att köpa tillbaka biljetten eller erbjuda ersättningsflyg, men priset på flygstolar till Luleå har höjts över en natt. Dessutom är tillgången begränsad, när många ex-norrbottningar väljer att återvända för att fira jul i länet.
– Beskedet kommer sent. Det slår tillbaka på oss turistföretagare. Priset på flygbiljetter till Luleå är helt sjukt högt just nu. Jag hoppas att SAS är beredd att sätta in fler plan på sträckan Stockholm till Luleå för jag är rädd att prisnivån ska bli alltför hög för våra kunder.
Göran Widén har i många år arbetat tillsammans med andra turistföretagare för att väcka flygbolagens intresse för en direktlinje till Storbritannien, där intresset för att uppleva norrbottnisk vinter med skoterkörning, pimpelfiske och pulkåkning för barnen är stort.
Cecilia Petzäll på Swedish Lapland ansvarar för kontakterna med bland annat de brittiska reseförsäljarna. I tio år har samverkansorganet arbetat för att få till en flygförbindelse mellan England och Norrbotten.
Hon betecknar stoppet som "en katastrof".
– Det innebär en stor förlust för våra turistföretag som satsat stora pengar på marknadsföring och på att ta fram färdiga resepaket. Just nu för vi en dialog med SAS om hur de ska se till att resenärer som bokat sin "once-in-a-lifetime-experience" ska kunna komma hit till Norrbotten. Jag tycker personligen att SAS är skyldiga oss att lösa det, säger Cecilia Petzäll.