Tupp hotas av utegångsförbud

Kuckeliku, klockan är sju!
Fem hönor och en tupp skapar upprörda känslor på Bergnäset i Luleå.
Enligt grannarna till den stadsnära hönsgården gal tuppen mest hela dagen.
Nu vill miljökontoret ge tuppen utegångsförbud. Eller helt förvisa honom från villaområdet.

Hens and a rooster walk loose near a farm in the village of Brynsk, northern Poland, Monday, Oct. 17, 2005. The Polish Agriculture Ministry ordered poultry to be kept indoors from Monday after lab tests confirmed an outbreak of bird flu in Romania caused by H5N1 strain that can be deadly to humans. (AP Photo/Katarzyna Mala)  COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN Code: 436

Hens and a rooster walk loose near a farm in the village of Brynsk, northern Poland, Monday, Oct. 17, 2005. The Polish Agriculture Ministry ordered poultry to be kept indoors from Monday after lab tests confirmed an outbreak of bird flu in Romania caused by H5N1 strain that can be deadly to humans. (AP Photo/Katarzyna Mala) COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN Code: 436

Foto: KATARZYNA MALA

LULEÅ2012-11-06 05:30

I maj anmälde grannar på Trollnäsvägen att det stördes av de hönor och den tupp som huserade i grannträdgården. Enligt grannarna står tuppen vid staketet och gal "i stort sett hela dagen".

Ägarna menar dock att tuppen inte stör mer än en skällande hund.

Men lägret i kvarteret är delat.

Fem grannar tycker att hönsen och tuppen, som är av de kinesiska och indiska raserna Kochiner och Brahma, är trevliga inslag i villamiljön. Tre grannar upplever sig däremot störda. Hönsägarna menar också att tuppen är effektiv på att hålla ordning på hönorna och kycklingarna.

Tillstånd saknas
Nu har miljökontoret gripit in i grannfejden. Detta eftersom det dessutom saknades tillstånd för att hålla höns på området. Kontoret har format två förslag som de har skickat vidare till miljönämnden att behandla.

I det första förslaget måste tuppen bort, men hönorna får bli kvar.

I det andra förslaget får tuppen vara kvar i hemmet på Bergnäset. Men han får inte vara på plats under perioden 15 maj till 15 september. Och han får inte vara utomhus mellan sju på kvällen och nio på morgonen.

Göran Öhman (S), miljönämndens ordförande, vill inte föregå nämndens beslut.

Inga tuppar i stan
- Vi har tagit beslut om det här tidigare. Och då är det sagt att det inte ska vara några tuppar inne i stan, säger han.

- Det blir spännande att se vad nämnden tycker om det här.

Men det finns även andra aspekter menar han.

- Det här har ju även med hållbar utveckling och göra. Folk börjar tänka på att ta till vara kompost och ge till hönsen som en del i kretsloppet. Ska vi hindra det på grund av byråkrati? Men det är klart, jag har provat att ha höns själv inne i stan och jag har varit tvungen att nacka tre stycken, säger Göran Öhman.

Politikerna ska på torsdag ta ställning till tupptvisten i miljönämndens arbetsutskott.

FAKTA Bra att veta om du skaffar höns i Luleå

1. 1995 fattade Luleå kommun beslutet att det krävdes tillstånd samt grannarnas samtycke för att hålla tupp inom detaljplanerat område.

2. Det är dock ok att hålla upp till fem höns utan tillstånd.

3. Miljönämnden kan dock göra avvägningar från fall till fall.

Källa: Miljökontoret

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om