Tunga industrier seglar i medvind
Gruv- och stålindustrin seglar i medvind. Det märks med eftertryck i Luleå under dagarna tre med två parallella konferenser som tillsammans samlat omkring 1 000 deltagare från ett 30-tal länder. Delar av Luleå centrum är avstängt. Det är knökfullt på hotellen.
Delar av Smedjegatan har stängts av pga gruvkonferensen. FOTO: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
Ungdomar ointresserade
Men medvinden är inte tillräcklig för att locka ungdomar till universiteten. De vänder stål- och gruvutbildningarna ryggen, konstaterar Erling Nordlund, som är professor i berg-och anläggningsteknik på Luleå tekniska universitet.
- Det här är vår stora utmaning. Vi måste ut i grund- och gymnasieskolorna och informera. Många unga tror fortfarande att det handlar om trånga, mörka gruvgångar när det i stället är fråga om en högteknologisk bransch.
Ingenjörsbrist hotar
Samma pessimistiska bedömning gör SSAB:s verkställande direktör, Olof Faxander, som deltar i den andra av konferenserna, den om framtidens ståltillverkning på Nordkalottcentrum.
- Läget är inte akut men långsiktigt kan det bli stora problem att få tag i välutbildade och duktiga ingenjörer.
Gruvkonferensen, med Luleå tekniska universitet som värd, bjuder på en uppsjö av föredrag om de senaste rönen från den underjordsbrytning som blir allt mer automatiserad.
Många av konferensdeltagarna kommer senare i veckan att besöka LKAB:s underjordsgruvor i Malmberget och Kiruna.
Stålmöte med miljöprofil
Stålkonferensen, som anordnas av forskningsinstitutet Mefos, har en mycket tydlig miljöprofil. Under den tre dagar långa konferensen kommer det europeiska forskningsprogrammet Ulco att ventileras. Det ska leda fram till ny teknik som ska minska utsläppen av koldioxid från de europeiska stålverken. Men det kommer inte att vara tillräckligt, menar Jean Pierre Birat från ståljätten Arcelormittal och den som leder forskningsprogrammet.
- Den nya teknik som kommer fram måste anammas av andra ståltillverkare än de i Europa för att utsläppen av koldioxid ska minska.
- Det är bara att hålla tummarna.Det är politikerna som har avgörandet i sin hand och vi ser ju hur medvetenheten om miljöhotet hela tiden ökar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!