Tunga erfarenheter av droger

I Föräldraföreningen mot narkotika stöttar anhöriga till unga missbrukare varandra. Erfarenheterna av hur en familj kan drabbas av droger är tunga.

Monica Öhman, Föräldraföreningen mot narkotika.

Monica Öhman, Föräldraföreningen mot narkotika.

Foto: Gunnel Ekman

Luleå2019-07-03 06:30

Monica Öhman i Piteå är ordförande i Föräldraföreningen mot narkotika i Norrbotten. Hennes egen dotter dog efter flera års tablettmissbruk som inleddes efter att hon som 14-åring hade insjuknat i en tarmsjukdom.

– Jag fick in henne på behandlingshem och hon var ren i två år och födde en dotter. Men sedan tog hon ett återfall och blev aldrig ren igen. 2011, då hon var 29 år gammal, tog hon sitt liv. Hennes dotter var tre år då. Man kan aldrig tävla mot drogerna.

Monica Öhman oroas över den drogliberala inställning som idag sprider sig bland ungdomar.

– Det är skrämmande. Förut pratade man om att alkoholen var inkörsporten till tyngre droger, men nu testar många utan att vara påverkade av alkohol och det är lätt att få tag i droger överallt.

Är det svårare att upptäcka om barnet använder droger än alkohol?

– Jo, det är det ju. Om barnen kommer hem och raglar och luktar alkohol blir de ju påkomna. Men röker de på, så är det inte säkert att det märks.

Vad ska man som förälder göra om man upptäcker att ens barn har använt droger?

– Först och främst måste du vara rak och ärlig, tala med ungdomen och säga att du ser att han eller hon använt droger. Är barnet under 18 år kan man ta kontakt med vårdcentralen och ta drogtester. Du kan även ta kontakt med socialtjänsten för att få hjälp.

Anna (fingerat namn) är också medlem i föreningen. Hennes dotter började må dåligt i årskurs sex och fick vård hos barn- och ungdomspsykiatrin. Det visade sig att dottern hade ADHD. En tid mådde hon bättre, men sedan märkte de att hon började skolka.

– I oktober 2017 när hon gick i åttan fick jag ett telefonsamtal av en kompis till henne som berättade att hon använde droger, framförallt cannabis. Vi hade inte märkt någonting.

Det har varit en jobbig tid som inte är över än.

– Jag tror att många tänker att det inte ska drabba en själv, utan att det handlar om ”dåliga familjer”, men det kan drabba vem som helst. Vi hade pratat så mycket om henne med riskerna med droger. Vi bor ihop jag och pappan och har två mindre barn till, har vanliga jobb och har själva inte varit i något missbruk, berättar Anna.

Men trots att hon vet att det inte är deras fel känner hon ändå dåligt samvete.

– Jo, det gör man ju. Man undrar vad man har gjort för fel.

Idag är dottern 17 år och bor på behandlingshem.

– Vi har kvar hoppet om att hon ska bli drogfri, men hon är inte där än.

Narkotika i Sverige

I Sverige finns 80 000 narkotikaberoende, varav 29 500 med tungt missbruk.

Omkring 400 narkomaner dör varje år.

10 procent av niondeklassarna har provat narkotika.

Dödligheten i narkomani ökar.

Källa: Socialdepartementet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!