Tummen ner för förarutbildning

Arbetsförmedlingen har hittills satsat tolv miljoner kronor på yrkesförarutbildningen i Luleå.Men nu larmar flera deltagare om allvarliga missförhållanden och brister.Bland annat används en trampbil i undervisningen.

Med hjälp av den här trampbilen har eleverna fått öva att backa med släp.FOTO: privat

Med hjälp av den här trampbilen har eleverna fått öva att backa med släp.FOTO: privat

Foto: privat

LULEÅ2013-05-13 22:06

NSD har talat med fem elever som gått utbildningen vid tre olika tillfällen. Tre av dem har klarat hela kursen, medan två tvingats sluta.

Yrkesförarutbildningen har upphandlats av arbetsförmedlingen centralt och genomförs av Grönlunds trafikskola på flera olika platser i Sverige.

- Allt går ut på att mjölka så mycket skattepengar som möjligt. De lägger låga bud och sedan skiter de i att uppfylla vad de lovat. Och arbetsförmedlingen gör ingenting, säger Tomas Sköld.

Inga datorer
Han var en av deltagarna i den första gruppen, som började den knappt halvårslånga utbildningen för lastbil och lastbil med släp (C och CE) i april förra året.

- När vi kom dit så fanns det inga datorer, inget kök och inga lastbilar. Vi fick börja med att plugga. 5-6 veckor utan att ens röra ett fordon. Först B-teori och sedan C-teori. När det väl kom en lastbil så var vi 22 elever som delade på den, säger Sköld.

Sedan kom en lastbil till, och körskolan hyrde även in en gammal mjölkbil. I juni hade Sköld tagit sitt C-körkort.

- Vi som var klara fick vänta in de andra i stället för att direkt gå vidare till att köra med släp. Det var sex till åtta veckor när vi inte kunde göra någonting. Vi nötte ut tre kortlekar. Ändå är det angivet i utbildningen att den ska vara individuellt styrd, så att de som behöver mer tid ska få det och de som blir klara ska få sluta tidigare. Men då mister Grönlunds pengar, eftersom de får betalt per elev och vecka av arbetsförmedlingen.

Kort övningstid
Övningstiden med släpet var alldeles för kort, enligt Sköld.

- Det var bara två, tre veckor kvar när vi fick haka på släpet. Då får man knappt en chans att klara körkortet.

Vilket också är i trafikskolans intresse, menar han.

- Då får eleverna ansöka om förlängd tid, vilket arbetsförmedlingen beviljar. Och så får trafikskolan ännu mer pengar, trots att den egentligen misskött sig.

Jörgen Kontio gick i tredje gruppen. Han kuggade på släpteorin och hamnade på efterkälken.

- Jag påpekade att jag behövde mer körtid men det fick jag inte. I stället straffade de mig. Jag fick inte en körtid på 1,5 månad. De förlängde min tid men jag fick fortfarande för lite mängdträning, trots att jag uttryckligen bad om det.

Tre lärare på 60 elever
Kontio tvingades sluta innan han fått sitt CE-körkort. Samma öde drabbade Robin Kokkonen, som gick i femte gruppen.

- Helt utan varning blev jag pausad. De sa att jag inte var intresserad och att jag inte lyssnade och att jag varit otrevlig mot lärarna. Inget av det stämmer.

Eleverna hävdar att trafikskolan brutit mot upphandlingen. Både vad gäller lärartäthet och antal körtimmar per elev.

- Grupperna överlappade varandra och ett tag var det tre lärare på 60 elever. Helt galet, säger Jonny Nilsson, som gick i tredje gruppen.

- När det blev dötid sa de att man skulle läsa teori. Även om man redan klarat teoriprovet och kunde allt. Det spelade ingen roll, säger Susanne Kyrö, från samma grupp.

Grönlunds har i upphandlingen lovat att varje elev ska få 78 timmars körtid i snitt.

- Det finns garanterat ingen elev som fått mer än 30 timmar, säger Nilsson.

Trampbil
För att eleverna ska öva att backa med släp har Grönlunds tagit in en trampbil. Detta trots att eleverna redan har B-körkort och alltså har kompetens att backa släp med personbil.

- Ska man lära sig att backa 60-tonsekipage med en leksaksbil? Det är rena skämtet, säger Susanne Kyrö.

- De sa att det var för att de fått för hög räkning när vi varit på backplan och övat, säger Jonny Nilsson.

Nilsson är kritisk till att yrkesförarutbildningen endast fungerar som en körkortsutbildning. Eleverna har inte fått lära sig att lasta och lossa, säger han.

- Jag har inte sett ett spännband ens.

Otrevlig stämning
Eleverna upplever stämningen på Grönlunds som mycket otrevlig. De berättar om hån och offentliga kränkningar, om hot när elever kommit med synpunkter och om arbetsplatsmobbning, både genom utskällningar och nonchalerande.

- Regionchefen Fredrik Lidberg tog mig åt sidan en gång. Sedan sade han högt så hela gruppen hörde: "Jadu Tomas, nog vet vi både du och jag varför du är här och varför du inte kan behålla ett jobb". Det är inte ens sant, att jag haft problem att behålla jobb. En annan gång påpekade han för mig skillnaden mellan hur långt han kommit i sin yrkeskarriär och hur långt jag kommit, säger Tomas Sköld.

- De flesta tycker likadant men det är inte många som vågat säga något. De kan hota med att man får avsluta utbildningen och att "vi inte ska glömma att de också är vår referens när vi söker jobb", säger Susanne Kyrö.

NSD har också tagit del av ett nödrop i form av ett brev som en elev skrivit till sin arbetsförmedlare (se ruta).

FAKTA Grönlunds anbud & kostnaden för AF

I sitt anbud lovar Grönlunds följande:

➤ En lärare per elev vid körning, en lärare per tre elever vid exempelvis truckutbildning och en lärare per fem elever vid teoriutbildning.

➤ 30 av 40 timmar i veckan ska vara lärarledda.

➤ Varje elev ska få 78 timmars körtid i snitt.

➤ Varje elev kostar arbetsförmedlingen 5 000 kronor i veckan. Från april 2012 till april 2013 har 2 399 utbildningsveckor genomförts, inklusive den förberedande utbildningen. Hittills har yrkesförarutbildningen i Luleå alltså kostat arbetsförmedlingen cirka tolv miljoner kronor.

Källa: Arbetsförmedlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om