Det är tomt i ambulansgaragen i Luleå. En kraftig ökning av uppdragen gör att ambulanserna så gott som hela tiden befinner sig ute på vägarna.
Den hårda belasningen medför en osäkerhet kring beredskapen för större olyckor. Stefan Andersson, enhetschef för ambulanssjukvåren i Luleå, drar en parallell till den svåra bussolycka som inträffade i Mälardalen i februari, där ett 20-tal personer behövde föras tills sjukhus.
– Skulle vi få en sådan olycka en vardagkväll så vet vi inte hur vi klarar den. Vår verksamhet har inte blivit testad på det sättet ännu. Men tittar man krasst på hur det ser ut i dag så är de flesta ambulanser upptagna med uppdrag hela tiden. Vi har inga stora marginaler i Luleå, säger han.
Mellan 2015 och 2016 ökade antalet uppdrag från 8 600 till 9 600 enbart i Luleå.
– Då kan man tillägga att 25 procent av Bodens körningar görs i Luleås upptagningsområde, så egentlligen är siffran 9 700 uppdrag.
Ökad befolkning och ökad tillströmning av turister är en del av förklaringen till att de akuta uppdragen blivit fler i Luleåområdet. Men i siffrorna döljer sig också ett stort antal transporter där patienter skickas med ambulans mellan vårdinrättningar, trots att fallen inte är akuta. Beställare kan vara kommuner eller regionen själv.
– De transporterna kanske inte ambulansen ska göra alla gånger. Den är ju egentligen till för akut sjuka patienter och patienter med vårdbehov. Det är vårt huvudsakliga uppdrag, säger Stefan Andersson.
Region Norrbotten ska nu utreda och se över hur transportverksamheten ska organiseras inom ramen för de befintliga resurserna.
Behövs det fler ambulanser i Luleå?
– Jag är inte säker på att det är lösningen. Det kan vara bättre att man internt disponerar om resurserna. Framförallt tror jag att vi behöver få bort en del av uppdragen som inte är vårdrelaterade. Det är en fråga inte bara för Norrbotten utan även en nationell fråga, säger Stefan Andersson.
Han vill få alla i vårdkedjan att tänka till och överväga andra transportalternativ innan man beställer ambulans.
Bör privatpersoner också tänka till?
– Det kan jag också tycka ibland. Men där är det SOS Alarm som ska filtrera och det gör de i största mån. Sedan gör vi en ytterligare bedömning på plats och kan hänvisa patienten till annan vårdnivå eller annat transportsätt. Men problemet är ju att under den tiden är ambulansen upptagen.