Tufft för universitetet
En minskning av kursutbudet med 40 procent och färre inriktningar på ingenjörsutbildningarna. Så föreslås det att universitetet i Luleå ska komma till rätta med en del av sina ekonomiska bekymmer.- Det är en besk medicin - men nödvändig, säger Lars Lassinantti, Saco.
Lars Lassinantti, Saco-ordförande på LTU, menar att det sparförslag som presenterats är tufft men nödvändigt för universitetets långsiktiga överlevnad.FOTO: Kurt Engström
Foto: Kurt Engström
Renodlad profil
Enligt rektor Pia Sandvik Wiklund måste universitetet renodla sin profil och satsa på de områden där LTU är starkt på forsknings- och utbildningssidan, i huvudsak inom teknik, och ta bort program där LTU har svårt att konkurrera med andra lärosäten om studenterna. Vilka av programmen som ska läggas ned avgörs av universitetsstyrelsen senare i maj.
Det förslag till förändringar i utbildningsutbudet för läsåret 2009/10 som nu är lagt är resultatet av en översyn som gjorts av Mikael Jonsson, prorektor, och Inger Bergström, chef för utbildnings- och forskningsenheten. Det är sedan Pia Sandvik Wiklund som tar det slutgiltiga beslutet.
En av delarna i förslaget är en 40-procentig minskning av antalet kurser.
I översynen konstateras också att LTU i dag sprider ut sina resurser på många små, liknande inriktningar i stället för att utveckla inriktningar som kan läsas av studenter på flera program. Det finns exempelvis cirka 35 unika inriktningar inom civilingenjörsprogrammen. Därför f öreslås att dessa reduceras till färre än 20.
Enligt förslaget ska även högskoleingenjörsutbildningarna inom datateknik samordnas till ett program. Kandidatutbildningarna inom politices, rymdteknik och statsvetenskap bör läggas ner enligt förslaget, likaså vissa inriktningar inom lärarprogrammet samt civilingenjörsprogrammets gren med inriktning på kemiteknisk design.
Inget val
Sacos ordförande på universitet, Lars Lassinantti, ser de föreslagna åtgärderna som nödvändiga.
- Det är fem i tolv och vi är så illa tvungna att genomföra det här.
- Vi har inget val. Fortsätter vi som förut slutar det med katastrof. Det håller inte att ha kurser med en eller två deltagare. På det här sättet väljer vi vad vi ska satsa på och bibehåller kvaliteteten så universitetets framtid tryggas, säger Lassinantti.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!