Trots att polisen får tips om att grova jaktbrott planeras kan man i dag inte ingripa. Nu tvingar EU den svenska regeringen att skärpa lagstiftningen.
- Det är rent bedrövligt att inte politikerna gjort något tidigare. Svenska politiker har bromsat detta i tio år, säger Christer Jarlås, som är miljöåklagare.
Han är besviken på att inget gjorts, trots en skärpning av lagstiftningen varit på förslag i de två senaste rovdjursutredningarna. I stället har han stått maktlös och sett hur brott planeras och hur viktiga tips måste avfärdas.
- Det händer att vi får klara tips om att illegala jakter planeras, men vi kan inget göra, säger Jarlås.
Tvångsåtgärder
Ett exempel är från förra året när tullen hörde av sig om fällor som endast kunde vara avsedda för en sak - jakt på kungsörn. Trots detta kunde polisen inte ingripa.
Med en ny lagstiftning kan polisen ingripa på ett tidigare stadium.
- I och med det kan vi få tillgång till tvångsåtgärder som telefonavlyssning och husrannsakan vid misstanke om brott, säger Jarlås.
Anders Holmlund, polisen i Arjeplog, tror att en skarpare lagstiftning skulle hjälpa mycket i arbete. Just nu får de bara reda på en bråkdel av de brott som begås.
Geväret i bilen
- Just nu är vi alltid andra gubbe på brottet. Men det krävs mycket förberedelse för att begå de grova jaktbrotten. Om lagen ändras kan vi ta dem redan när de sitter med geväret i bilen. Det kan vi inte nu om de har patron ur, säger Anders Holmlund.
Han efterlyser även en skärpning från den egna myndighetens sida.
- Ibland kan man få känslan av att det inte prioriteras. Inte ens av polisen, trots att brottet är grovt, säger Anders Holmlund.
Skeptisk
Även polisens viltsamordnare, Lars Lundman, har sett hur brott planeras men att polisen stått maktlös.
- Vi vet ju att vissa personer sysslar med sådant här. Ett exempel är när man märker ut boplatser med GPS, men därefter inte gått till handling. Då kan vi inte göra något, säger han.
Lundman är ändå skeptisk till en lagändring, även om han välkomnar den.
- Jag tror fortfarande inte att det löser problemet. Jag har svårt att se hur det ska hålla i domstol och vara ställt utom allt rimligt tvivel, säger han.
Även på länsstyrelsen är man positiv till en skärpning i lagen. Men mer krävs.
Mer polisresurser
- Det är ett väldigt bra förslag.Har man till exempel misstänkta saxar hemma ska det utredas.
- Men framför allt måste polisen ha mer resurser, säger Lena Bondestad, länsstyrelsens handläggare
i rovdjurs- och artskyddsärenden.