Tuffare krav för bidrag

Moderaterna kräver hårdare tag av de som får försörjningsstöd av Luleå kommun. De vill införa motprestationer till stödet.
Förslaget möter både hård kritik och intresse.
– Krav för att få mat för dagen tycker jag är hemskt, säger Annika Eriksson (MP).

(Arkivbild)

(Arkivbild)

Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

LULEÅ2013-09-27 06:00

I Luleå kommun fanns det förra året 1 838 hushåll som fick försörjningsstöd, det som tidigare gick under benämningen socialbidrag. Stödet uppgick till totalt 67,6 miljoner kronor.

Nu lägger moderaterna i Luleå en motion där de vill införa hårdare krav på de som får stödet. Tanken är att fler ska ut i arbete.

– Det här är ju framför allt något för individen. Att återknyta kontakten till arbetslivet. Många av dem som det gäller har levt i bidragsberoende i väldigt lång tid, säger Anders Josefsson (M).

Den första juli infördes möjligheten att skärpa kraven efter en lagändring från regeringen. Anders Josefsson menar att kraven bör utformas med hänsyn till individuella förutsättningar.

En praktikplats

– Vi tror att det här är rätt väg och den push man behöver. Man blir förstörd av att leva i utanförskap en längre tid, säger Anders Josefsson.

Enligt kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) arbetar kommunen redan så idag.

– Så jobbar vi ju med unga idag. När de blir beviljade försörjningsstöd så är det viktigt att de antingen får en praktikplats eller någonting annat. Och så jobbar vi även mot den vuxna delen, säger hon.

– Men vi har aldrig haft en diskussion att det mot den gruppen skulle vara ett tvång.

Hon menar att det finns ett nära samarbete mellan socialförvaltningen och arbetsmarknadsförvaltningen.

Uppfattas som fuskare

– Men det finns inget kopplat till krav, de flesta vill ju själva. Sen är det inte alltid så enkelt. Ibland kan man hamna i en tillfällig kris även om man har arbete. Så det går inte att klumpa ihop alla med försörjningsstöd.

Hon tycker det ska bli intressant att se var beredningen landar i frågan.

Annika Eriksson (MP) är mer kritiskt inställd. Hon menar på att de som får bidrag lätt uppfattas som fuskare i och med motprestationskraven.

– Människosynen här är att det finns folk som försöker sno pengar och den har inte jag. Fuskare finns överallt men de kommer man inte åt så här, säger hon.

Socialförvaltningen uppger att trenden för försörjningsstödet i år är nedåtgående. Moderaternas motion ska nu behandlas i kommunfullmäktige.

Behövs det större krav för försörjningsstöd? > Se hur politikerna svarar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om