Tuffa tider – var tredje krögare fruktar överetablering

Kampen om matgästerna har aldrig varit hårdare. De senaste åren har antalet restauranger mer än fördubblats. I dag tar vi temperaturen på kroglivet i Luleå.

Arkipelags ägare Mari Wigren tror att Luleås krogbransch kan vara på väg mot en överetablering.

Arkipelags ägare Mari Wigren tror att Luleås krogbransch kan vara på väg mot en överetablering.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2023-04-25 05:00

2015 genomfördes en granskning som visade på 19 restauranger i centrala Luleå. I statistiken ingick kvällsöppna matställen med alkoholrättigheter. Den gången möttes granskningen av oro för överetablering från stans krögare.

Publiceringen innehöll också farhågor inför en framtida brist av kockar och serveringspersonal, speciellt med tanke på att sex nya restauranger stod i startgroparna strax efter publiceringen.

Åtta år senare har branschen expanderat explosionsartat. I dag har den hungrige att välja mellan 47 restauranger i stadskärnan.

– Folk äter betydligt mer ute nu jämfört med för tio år sedan. Det finns en marknad för fler restauranger, men det kan ta ett tag innan en ny krog hittar sin publik, säger Kristoffer Paez på Pastabacken.

Var tredje krögare känner i dag oro över att branschen kan vara på väg att bli överetablerad. Det visar vår rundringning bland stans samtliga restauranger.

– Det är alldeles för många. Konkurrensen är väldigt hård, hävdar Pops Liu från Restaurang Chowkeeng.

Krögaren Mari Wigren på Arkipelag är inne på samma linje.

– Det börjar bli fullt med ställen. Jag skulle vara försiktig i det här skedet.

Majoriteten väljer att hylla kroglivet i Luleå. Anders Hellman, vd på Råvara, anser att konkurrens är bra och kan fungera som ett sätt att hålla branschen på tå.

– Luleborna är bortskämda med många alternativ – speciellt för en stad på 80 000 invånare, men jag ser gärna att det öppnas fler ställen.

Thomas Lidberg på Café Nouveau är positiv till att branschen kryddats med fler alternativ från världens alla kök, medan Galärens vd Gunnar Tåhlin ser möjligheter till ett än mer varierat utbud.

– Om det kommer en restaurang med en helt ny grej finns det plats, men det finns många som har snarlika koncept. I dag serveras det pepparstek överallt, konstaterar Mehmet Tekin från Restaurang Corsica.

Artur Prifti är tillbaka i Luleås krogvärld efter nio år som hotellägare i Västerbotten. Sedan ett halvår tillbaka driver han La Bottega i södra hamn.

– Jag var från början inställd på att konkurrensen skulle bli hård, men blev lite överraskad över att upptäcka att en löningshelg har nog Luleås alla krogar fullt.

undefined
Var tredje krögare säger sig vara oroad att den tuffa konkurrensen ska leda till att krogar går i konkurs.

Det finns en punkt där krögarna är fullständigt eniga. Det senaste årets prisstegringar på el, transporter och råvaror har satt branschen under hård press.

– Det är hemskt. Jag har sagt till min personal att nu handlar det om att överleva till nästa år och inte om att tjäna pengar. Matpriserna har stigit med 20-30 procent. Vi kan inte höja priserna varje månad utan nu inriktar vi oss på att slå vakt om vårt goda namn, säger Lisa Liu Wanhua som äger tre av stans restauranger (Kazuko, Izikaya och Pub´n´More).

Flera restaurangchefer har valt att förändra menyn före en prishöjning.

– Jag vågar inte höja priset, utan är orolig att då kommer inte folk i samma utsträckning som tidigare. Det är tur att alkoholpriserna inte har stigit lika mycket, säger Najib Sairzad som driver Taco Bar sedan fyra år tillbaka.

Det sker en prisjakt i branschen som inte bara innefattar inköpspriser, utan också minskad elförbrukning kan vara en väg att minska utgifterna.

– Vi har fått förhandla med våra leverantörer, byta ut råvaror, se över våra rutiner i köket och även vår hantering av råvaror. Framför allt arbetar vi med att försöka minska vårt svinn, säger Olivia Holstad från Friends.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!