Tuffa tider för unga efter gymnasiet
Det är ingen ljusnande arbetsmarknad som väntar de som tagit studenten i år. På arbetsförmedlingen i Luleå skrev många som just gått ut gymnasiet in sig under måndagen. Trots det ser Jan Sundkvist, sektionschef på arbetsförmedlingen i Luleå, positivt på framtiden för länets ungdomar.
"Vi får inte glömma bort att även i dåliga tider får många ungdomar jobb", säger sektionschef Jan Sundkvist på arbetsförmedlingen i Luleå.
Foto: Jonas Lindsköld
Sommarjobb
På måndagseftermiddagen på arbetsförmedlingen i Luleå är det påfallande många ungdomar som letar jobb. Johanna Nilsson, 19 år, har nyss tagit studenten.
- Jag tittar lite men har ingen aning om vad jag vill göra. Gick ut medieprogrammet i fredags, säger hon.
En del av hennes klasskamrater ska läsa vidare på högskolan och en del har fått sommarjobb. Själv har Johanna jobbat varje sommar sedan nian, men inte i år.
- Det är så många som söker sommarvikariat nu.
Jonas Rydberg, 19 år, letar också jobb.
Söker allt möjligt
- Jag söker allt möjligt. Har gått barn- och fritidsprogrammet och söker jobb på förskola men även jobb typ på Ica eller industrijobb. Skrev in mig i dag, men det finns inte så många jobb nu.
Fem av Jonas klasskamrater från gymnasiet är också på arbetsförmedlingen samtidigt som honom, berättar han.
Trots att många av de som skrivit in sig under måndagen precis tagit studenten tror Jan Sundkvist, sektionschef vid arbetsförmedlingen i Luleå, inte att det är fler än tidigare år.
- Det är för tidigt för att jämföra med förra året men jag tror inte att det kommer att bli en särskilt markant ökning. Norrbotten har ju
högre arbetslöshet än övriga landet men jag tror att vi förhoppningsvis har nått botten och kan jobba mot något positivt.
I stället vill Jan Sundkvist fokusera på de ungdomar som har fått ett jobb.
"Skriv ett jäkligt bra CV"
- 200 ungdomar fick arbete förra veckan i Norrbotten och det är normalt för länet. Jag tycker att man ska lyfta fram det, vi får inte glömma att även i dåliga tider så får många ungdomar jobb.
Det viktigaste rådet han vill ge till arbetsökande är att göra sig synlig.
- Vara ute och presentera sig för arbetsgivare. Berätta för alla att man söker jobb. Det vanligaste sättet som ungdomar får jobb är genom personliga kontakter.
Även Jonas Rydberg har tips till andra jobbsökande.
- Skriv ett jäkligt bra CV. Eller ha bra kontakter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!