Luleå Hamn står inför stora investeringar i allvädersterminaler, coils-hotell, logistikutrustning, skrotgård, ny kaj och järnvägsspår för att klara av att hantera förväntade ökade mängder gods. Varken Luleå kommun eller Luleå hamn har de finansiella musklerna för att finansiera allt detta, så därför hoppas man kunna intressera företag för att bygga, finansiera och driva delar av den nya infrastruktur som krävs.
Cirka 100 personer, som representerade ett 50-tal företag deltog i den första av två marknadsdagar som Luleå hamn och kommunen arrangerar. Syftet med marknadsdagarna är att pejla av företagens intresse för att investera i hamnens infrastruktur, inför en kommande upphandling.
– Fantastiskt, jag vet inte om vi vågat hoppas på så många. Över all förväntan, kommenterar kommundirektör Anna Lindh Wikblad intresset från företagen.
– De här dagarna är till för att lyssna av marknaden, hur vi ska göra för att få till en bra lösning för Luleå hamn, säger Anneli Sjömark, vd för Luleå kommunföretag.
I slutet på 2025 ska den första etappen stå klar, enligt tidplanen som alla medger är mycket utmanande. I den första etappen ingår en allvädersterminal, ett coils-hotell, utrustning för att lossa och lasta på tåg och fartyg, lager, ny kaj öster om Uddebo oljehamn med kran.
– Det är en väldigt ambitiös tidplan, säger Anneli Sjömark.
Beror tidplanen på H2GS tidplan?
– Det är den sammantagna bilden som gör att vi behöver göra det i den här takten, säger Anneli Sjömark.
Logistikföretaget Rhenus Logistics är intresserad av att investera i allvädersterminal, lager och kranar. Företaget har över 40 terminaler i Europa. Luleå hamns uttalade målsättning att den första etappen ska stå klar redan i slutet av 2025 möts med viss skepsis.
– Utmanande. Jag tror inte det är realistiskt, säger Peter van der Steen, vd för Rhenus Logistics, Rotterdam, Holland.
– Om vi behöver beställa en hamnkran tar det 18 månader till två år innan den levereras. Vi skulle behöva beställa den nu, men för det krävs det någon slags utfästelse, vilket vi inte har, säger Peter van der Steen.
En annan utmaning som Luleå Hamn står inför handlar om det begränsade utrymmet i hamnen. Målsättningen är att hantera upp till 30 miljoner ton gods år 2030.
– I hamnen planerar man att hantera lika mycket gods som vi hanterar, på 15 procent av den yta vi använder. Det är en verklig utmaning, säger Peter van der Steen.
Mjukvaruföretaget Carego Tek från Burlington, Kanada är specialiserade på att effektivisera hanteringen av coils, den stålprodukt som kommer att produceras av H2GS och SSAB. Företaget jobbar främst mot metallindustrin i Nordamerika.
– Att flytta stål-coils är vår specialitet. Vår mjukvara kan effektivisera hanteringen, säger Kurt Fowler, chief commercial officer, CareGo Tek.
Hanteringen i lagret, coils-hotellet är helt automatiserad och styrd av mjukvaran. Genom att placera coilsen på rätt ställe i förhållande till när de ska lastas kan man spara in på mycket yta säger Kurt Fowler.
– Vi har typiskt sett en minskning med 40-60 procent av lagrets storlek, beroende på hur vi staplar och lagrar coilsen, säger Kurt Fowler.
Kurt Fowler berättar att han träffat representanter från H2GS, men inte SSAB än.
Vid kommunfullmäktiges sammanträde i maj planeras för att politikerna ska få ta ställning till hur och vad som ska upphandlas.