Tuff period att vänta

Landstingen i Sverige måste komma att höja skatten närmaste åren.
Det slås fast i SKL:s senaste Ekonomirapport.
– För våran del är det inte aktuellt, säger Kent Ögren, (S)-landstingsråd i Norrbotten.

Foto:

LULEÅ2013-10-10 15:43

Norrbotten har landets lägsta landstingsskatt – och om man ska tro landstingsrådet Kent Ögren kommer det så förbli.

– Vi höjde skatten med 98 öre för några år sedan, så vi har inga sådana planer just nu. Vi har sparprogram som vi jobbar med, som ligger fast. Och vi har gjort en del strukturella förändringar där vi kan se långsiktiga besparingseffekter, säger han.

Landstingen har för lite pengar i plånboken. Endast tre landsting i Sverige tror att de kommer att redovisa ett plusresultat år 2013. Norrbotten går troligtvis minus med cirka 80 miljoner.

För att kalkylen ska gå ihop så krävs en skattehöjning inom landstingssektorn med 31 öre fram till 2017. Det framgår tydligt i SKL:s 60-sidiga lunta "Ekonomirapporten", som presenterades på torsdagen.

– Det är svårt att se att något landsting kommer undan helt. Men många kommuner i Norrbotten har hög skattesats. Så sammantaget kan det bli rätt mycket ändå för er, säger Annika Wallenskog, sektionschef på SKL.

Totalt sett beräknas alla kommuner och landsting gå tio miljarder plus 2013. Det beror till stor del på en återbetalning av AFA försäkrings-pengar.

Trots det fina resultatet går landets kommuner och landsting nu in i en tuff period.

De demografiska behoven ökar kraftigt.

– Det blir fler äldre, samt fler barn och unga. Kostnaderna ökar för äldreomsorgen, skola och förskola samtidigt som delen yrkesverksamma inte ökar lika snabbt. Det blir en lång period då vi kommer ha en tyngre demografisk situation, säger Annika Wallenskog.

Lars Åhl, ekonomichef på Luleå kommun, anser att den här rapporten ändå är den mest positiva som presenterats på flera år.

– Det är faktiskt så. Det känns ljusare än på länge. Vi har en tydlig uppgång ur den djupa svacka som vi varit i och som påverkat hela kommunsektorn. Det har tagit åtta år att återhämta sig, säger han.

– Men vi behöver fortfarande få till att statsbidragen följer med kostnadsutvecklingen, säger han.

Hur ska ni hantera de ökade demografiska behoven?

– Vara försiktig med pengarna men våga satsa där det är nödvädigt. Vi har en befolkningstillväxt som gör att vi får ett underlag att finansiera den verksamhet som vi successivt bygger upp.

Fakta/Ekonomirapporten

Några av huvudpunkterna i SKL:s Ekonomirapport.

¤ Statsbidragen till SKL måste öka med 18 miljarder fram till 2017.

¤ Landstingen måste höja landstingsskatten med 37 öre fram till 2017.

¤ Nytt utjämningssystem för landstingen införs 2014. Norrbotten och Kalmar blir de som drabbas hårdast.

¤ Landstingen har en tuffare ekonomisk situation än vad kommunsektorn har, inte minst beroende på demografin och den medicinska utvecklingen.

¤ Det finns pengar hos hushållen att öka sin konsumtion. Sparkvoten i hushållen ligger uppemot 12 procent i landet. Det är det högsta sedan 80-talet. SKL räknar kallt med att det kommer hjälpa att sätta fart på ekonomin.

¤ Fler förskolebarn, fler elever i grundskolan ställer höga krav på kommunerna att hålla igen på kostnaderna. Hittills har de demografiska förändringarna inneburit 0,5 procent högre kostnader för kommunerna.

Framöver beräknas den siffran dubbleras.

¤ SKL räknar med en balans på arbetsmarknaden 2016.

KÄLLA: SKL

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om