Tryggt på Hertsön

Luleåborna känner sig tryggare och tryggare i sin kommun. Enda platsen som inte följer trenden är Råneå, trots minskad brottslighet.

Devla Tomic (mitten) berättar om den stolthet hon känner över Hertsön. På sidorna Linus Örnberg och Barbro Müller.

Devla Tomic (mitten) berättar om den stolthet hon känner över Hertsön. På sidorna Linus Örnberg och Barbro Müller.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2012-11-14 15:18

2012 års trygghetsundersökning, genomförd av Luleå kommun och polismyndigheten i Norrbotten, visar att Luleåborna känner sig tryggare än för sex år sedan. Resultatet redovisades av Yvonne Stålnacke, kommunalråd, Anders Josefsson, gruppledare (M), Linus Örnberg, polisen, Devla Tomic och Karl Degerman, båda från Hertsöns områdesgrupp samt Barbro Müller, folkhälsostrateg.

Presskonferensen hölls i Hertsöns galleria som en symbolisk handling. Hertsön har haft mest positiv utveckling av kommunens stadsdelar sedan undersökningen gjordes första gången 2006.

- Den positiva utvecklingen på Hertsön sticker ut på ett nationell plan, säger Devla Tomic.

Trygg eller otrygg
Undersökningen behandlar hur trygga, eller otrygga, Luleås kommuninvånare känner sig. Den tar bland annat fram statistik över hur många som har blivit utsatta för brott, samt vad för brott det handlat om. De största problemen som har upplevts har varit trafikproblem, men det har även skett ökning av både drog- och alkoholpåverkade personer som har vistats på allmän plats. En tredjedel av de tillfrågade upplever även nedskräpning och skadegörelse som större problem.

Det är fler än tidigare som har avstått från aktiviteter av rädsla för att utsättas för brott och även något fler som är oroliga för att bli överfallna eller misshandlade. Trots detta säger rapporten även att det är färre nu än de senaste sex åren som känner sig otrygga när de är ensamma ute en sen kväll.

Ökad tro på polisen
De senaste åren har visat på en ökat tilltro till polisen. Från att det 2006 var sexton procent som inte tyckte att polisen brydde sig om lokala problem, är det i dag bara tio procent.

- Folk har blivit mer positiva gällande polisens agerande, säger Barbro Müller.

Enligt rapporten har även Råneå har fått ökat förtroende till polisen sedan 2006, men trots det anser sjutton procent att polisen inte bryr sig om de lokala problemen. Råneå är Luleås enda platsen i kommunen som har ett högre trygghetsindex än 2006. Högre trygghetsindex innebär att de boende känner större mängd oro. Ju lägre index desto bättre, helt enkelt. Råneåbornas oro att utsättas för ett brott ligger på 70 procent, högre än någon gång under de tidigare sex åren. Enligt Anders Josefsson är det bara känslan av otrygghet som har ökat.

- Andelen anmälda brott i Råneå har minskat med en tredjedel, säger han.

Fakta

Så oroliga är Luleåborna

µ 16 procent känner sig otrygga om de är ensamma ute en sen kväll

µ Åtta procent har avstått från någon aktivitet för att de känt sig otrygga

Var annan luleåbo är orolig för att bilen/mopeden ska utsättas för stöld eller skadegörelse

µ 46 procent är oroliga för inbrott i bostaden

µ 18 procent är oroliga för att bli överfallna eller misshandlade

µ...men bara 1,4 procent har blivit utsatta för fysiskt våld det senaste året.

µ 1 674 boende i kommunen svarade på frågorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!