Trygghetslarmen är tryggare – men har fortsatta problem

Trygghetslarmen fungerar fortsatt inte som de ska, enligt Luleå kommun. "Vi har viss fördröjning på vissa larm", säger socialchefen Gabriella Sjöström.

Helgen är över. Men larmleverantören Tunstall har fortfarande inte löst alla teknikproblem, enligt Luleå kommun.

Helgen är över. Men larmleverantören Tunstall har fortfarande inte löst alla teknikproblem, enligt Luleå kommun.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2020-10-19 16:15

Efter att leverantören Tunstalls larmcentral drabbats av störningar och ett tragiskt dödsfall inträffat i Luleå förhandlar kommunen om att byta leverantör.

Men högst på priolistan står just nu att säkra så att de runt 1 600 personerna med trygghetslarm i Luleå ska känna sig trygga igen.

– Vi har följt nogsamt hur larmen fungerat under helgen och på fredag kväll började vi få in larm i vanlig omfattning. Larmen fungerar och har kommit i realtid. Däremot var det en fördröjning på en timme under en arbetstopp på ungefär två och en halv timme, men det kan hända i normala fall också så det är inte jättekonstigt, säger socialchefen Gabriella Sjöström.

Men hon tillägger att viss fördröjning kvarstår på några larm.

Sms-tjänsten som skickar viktig information och adresser till patrullerna fungerar inte heller och trygghetscentralen kan inte se kommunens planering, enligt socialchefen. Det är också problem som uppstått efter att Tunstall bytt it-plattform.

– Larmen fungerar, men övriga tjänster som fungerade innan man gjorde den här uppdateringen funkar inte, säger Sjöström.

Vad tycker ni om det?

– Det här ska fungera. Det är ju tjänster som ingår i vår upphandling.

Personalen har uppmanat att inte provlarma, för att inte belasta larmcentralen.

– Men från och med nu kommer vi att börja provlarma igen, cirka tjugo larm om dagen. Vi får se om det fungerar och om det blir en ökad belastning, säger Sjöström.

De extra insatser som satts in, för att de med trygghetslarm inte ska behöva känna sig oroliga, fortsätter åtminstone veckan ut. Sjöström berättar att de fortsatt ser sig om efter en ny leverantör, men inget är klart.

– Vi tycker att det känns för osäkert i dagsläget och därför för vi dialog med andra leverantörer.

Vem ska betala de kostnader som uppstått?

– Vi har inte fått information om leverantören kommer att stå för extrakostnaderna och jag kan inte säga idag vad som står i avtalet. När allt fungerar som vanligt kommer vi titta på de bitarna, när det gäller viten och annat, men i dagsläget vill vi säkra så att personer med trygghetslarm ska känna sig trygga.

Tunstall har inte velat kommentera dödsfallet. Gabriella Sjöström säger att Luleå kommun inte alls lyckats få kontakt.

– Det har varit väldigt svårt att nå våra kontaktpersoner hos leverantören under perioden som vi haft problem med tekniken. Jag tycker det är allvarligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!