Luleå kommun och polisen presenterade på tisdagen resultaten av en återkommande trygghetsmätning som genomförs i de olika stadsdelarna och byarna. Det är sjätte gången mätningen gjorts i Luleå sedan starten 2006 och resultatet har tydligt förbättrats under åren. Årets siffror mäter sig med de bästa i landet sedan 1997.
Ingen kommundel visar på påtagliga problem.
– Det är väldigt glädjande siffror, säger Fredrik Hansson (S), kommunstyrelsens vice ordförande.
– Siffrorna för åldersgruppen 65-85 år är otroligt bra! Det gör mig extra glad, säger kommunpolisen Magnus Carlborg.
Undersökningen visar att kommunborna upplever få problem jämfört med de flesta andra kommunerna i Sverige. De vanligaste problemen som påtalas är hastighetsöverträdelser, buskörning och missbruksproblem.
Samtidigt har var tionde invånare på Porsön, Hertsön och Bergnäset svarat att de sett öppen narkotikahandel. Men polisen ser inga tendenser till större ordningsstörningar eller oro.
– Hertsön är ett område där man upplever fler problem än på andra håll. Sammantaget innebär det att det är ett av områdena som vi behöver titta extra på, säger Magnus Carlborg.
Kommunen har arbetat aktivt med insatser för att öka tryggheten. Exempelvis pågår ett projekt med att skapa en mötesplats vid Porsöns bibliotek. Ett annat exempel på mötesplats är Hertsöpiloten.
Undersökningen visar att 90 procent av Luleås invånare rekommenderar sin kommundel till andra, även den siffran har förbättrats sedan förra undersökningen 2019.
Enligt en ny lag från förra året har landets kommuner fått ett tydligare brottsförebyggande ansvar. De ska ha en lägesbild över brottsligheten inom kommunen och en åtgärdsplan för att förebygga brott. Den här trygghetsmätningen är en del i det. Kommunens förvaltningar har även regelbundna avstämningar med polisen där man fångar upp det som sticker ut.
Den 11 mars kommer kommunstyrelsen besluta om en ny samarbetsöverenskommelse med polisen för 2024-2027. Där ingår samverkan med civilsamhälle och näringsliv, bland annat handeln och bostadsbolag.
En viss typ av brottslighet tros följa med att nya industrier byggs och fler flyttar in i kommunen, därför håller kommunen på att ta fram riktlinjer och krav på entreprenörsbostäder.
– Vi ser välfärdskriminalitet kopplat till industrialiseringen, det behöver vi ha ett extra öga på, säger Fredrik Hansson.