Tröttnade på otrygghet – nu utvecklar de en app

Mordet och våldtäkten på Sarah Everard i Storbritannien i mars 2021 blev motivationen till att universitetsstudenterna Klara Vesterberg, Vendela Sandström och Hanna Edberg valde att utveckla en trygghets-app för tjejer.

Vendela Sandström, Klara Vesterberg och Hanna Edberg  tröttnade på att tjejer känner sig otrygga på väg hem i mörkret, nu utvecklar de en app de hoppas ska kunna bli verklighet.

Vendela Sandström, Klara Vesterberg och Hanna Edberg tröttnade på att tjejer känner sig otrygga på väg hem i mörkret, nu utvecklar de en app de hoppas ska kunna bli verklighet.

Foto: Privat

Luleå2021-12-04 13:00

– Att tjejer känner sig otrygga är ett välkänt samhällsproblem, vi tillhör själva målgruppen och vet hur det känns att titta sig över axeln och känna sig otrygg eller förföljd, säger Vendela Sandström. 

Att tjejer ska känna sig otrygga på väg hem om kvällarna var något Klara Vesterberg, Vendela Sandström och Hanna Edberg tröttnade på. Alla tre studerar Civilingenjörsprogrammet Teknisk Design på Luleå Tekniska Universitet och tillsammans utvecklar de appen som de just nu kallar WoGo.

– Women on the Go står det för. Vi hoppas ju att appen kommer kunna användas utanför Sverige också så vi har tänkt oss ett namn som också fungerar på en internationell marknad, säger Hanna Edberg. 

Något trion reagerade på var det uppmärksammade överfallsmordet på brittiska Sarah Everard i mars 2021. Efter mordet uppmanades kvinnor att hålla sig hemma för att inte riskera att bli överfallna.

Appen är tänkt att vara en blandning av Tinder och Uber, fast för tjejer som söker sällskap på väg hem. Utvecklingen sker som en del av en universitetskurs men intresset för utvecklandet sträcker sig längre än kursens ramar. 

– Vi har tänkt det så att du matchas med någon som har en liknande rutt hem utan att avslöja din exakta hem-position, förklarar Hanna Edberg.

Tanken är att den som använder appen behöver legitimera sig, för att minska risken för falska användare. 

– Vi tänker oss att man får legitimera sig med BankID och ansiktsigenkänning, men att du också ska kunna ringa upp ditt sällskap på videochatt för att se att det verkligen är tjejen du vill slå följe med, berättar Vendela Sandström. 

Säkerheten i appen är viktig för tjejerna för att inte appen ska slå fel. 

– Det är viktigt för oss att appen inte blir en fälla, att förövare istället kan använda sig av den för att spåra rutter och ta reda på vart det finns tjejer, förklarar Klara Vesterberg. 

Hanna Edberg fortsätter: 

– Vi vill inte att kvinnor ska begränsas utan vi vill öka tryggheten och friheten för kvinnor. 

Vilka är de största utmaningarna ni stött på? 

– Att hålla kvar appen i sin grundidé och att behålla den enkel, vi vill att alla ska kunna använda appen oavsett om du är på väg hem från krogen, eller om du är en äldre kvinna som ska hem efter en middag. Då är det viktigt att appen inte blir för krånglig, säger Hanna Edberg. 

Klara Vesterberg fyller i: 

– Sedan är säkerheten svår, att säkerställa att vi inte förvärrar något. 

Nu arbetar trion med att vidareutveckla sin idé och kunna förverkliga den så småningom. 

– Vi har tagit fram ett koncept, men vi är inga programmerare. För att vi ska kunna förverkliga appen kommer vi behöva hjälp, säger Vendela Sandström. 

– Vi har fått jättebra respons och även fått tips på design och användning som gett oss vidare motivation, det är något många tycker behövs och många är förvånade att en app likt denna inte redan finns. Nu hoppas vi att vi får möjlighet att fortsätta utveckla vår idé, säger Hanna Edberg. 

– Vårt mål är ju att kunna ta bort appen, det är ju inte en app vi vill ha ett behov av men tyvärr är det så det ser ut, säger Vendela Sandström.

Trion hoppas nu kunna utveckla appen och se det bli verklighet men ännu ligger programutveckling och apputveckling i planeringsstadiet. 

Kvinnors utsatthet

Enligt Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning upplever 6,9 procent av kvinnor att de känner sig utsatta för trakasserier. 

Av männen upplever 5,0 procent att de känner sig utsatta för trakasserier.

Behovet av trygghetsappar har ökat de senaste åren, den främsta användargruppen är kvinnor. 

2017 redovisade Statistiska centralbyrån att 23 procent av kvinnor, eller var femte kvinna, avstått från att gå utomhus under kvällstid på grund av otrygghet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!