Hit vill vi inte flytta: Mörkt och kallt och långt bort

70 procent av svenskarna kan inte tänka sig att flytta till Norrbotten, trots de goda framtidsutsikterna att få jobb. Långa avstånd, mörker och kyla avskräcker.




Långa avstånd, kyla och mörker avskräcker från att flytta till Norrbotten.

Långa avstånd, kyla och mörker avskräcker från att flytta till Norrbotten.

Foto: Håkan Stridblom

Luleå2022-07-05 11:00

LKAB har låtit Novus genomföra en undersökning bland 1000 svenskar om utvecklingen i norra Sverige. Bilden av landets norra delar har blivit mer positiv på ett år, men flyttviljan har inte ökat. 

Hälften av svenskarna tror på en bättre utveckling i norra Sverige jämfört med resten av landet.

Bara 30 procent har svarat att de kan tänka sig eller överväga att flytta till Norrbotten. I gruppen studenter kan 52 procent tänka sig att flytta. Minst intresserade är äldre med god inkomst, boende i södra Sverige, där drygt tre av fyra inte kan tänka sig att flytta norrut. Kvinnor är mer skeptiska än män till att flytta till Norrbotten, 28 procent mot 30 procent för männen 

Här är skälen varför man inte vill flytta till Norrbotten: långa avstånd (51 procent), saknar relation till regionen (50 procent), mörkt och kallt (44 procent), ovilja att byta skola för sina barn (19 procent) samt dåligt utbud av kultur, nöjen och restauranger (17 procent).

Här är det som lockar med att flytta till Norrbotten: närhet till naturen (51 procent), prisvärt boende (40 procent), bättre möjlighet att få arbete (32 procent), bättre balans i livet (23 procent).

De här kommunerna kan folk tänka sig att flytta till: Umeå (39 procent), Luleå (28 procent), Skellefteå (18 procent), Kiruna (åtta procent), Boden (fyra procent), Gällivare (fyra procent). 38 procent har svarat att de inte vet vilken kommun de helst skulle flytta till. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!