Den här gången har NSD valt branschfolk när den bästa semlan ska röstas fram. Det är fem elever och två lärare från livsmedelsprogrammet i gymnasiebyn i Luleå som tar på sig uppgiften.
De kommer alla från konditorutbildningen, går tredje året och vet hur goda bakverk ska skapas.
- Man får inte vara snål på fyllningen och grädden, säger läraren Eivor Viklund om hur semlor ska bakas.
Kristina Wikström från Hushållningssällskapet ställer i ordning för provsmakningen, döljer alla bagerinamn och sätter anonyma numrerade flaggor på smakbitarna innan de dukas fram i elevrestaurangen Novisen i Kungsfågeln.
14 olika semlor med i testen
Den här gången är det 14 olika semlor som ska prövas. De går alla att köpa i Luleå, alla är inte bakade i stan. Längsta resan har semlorna från Korpilombolo gjort, men det finns också importerade, från Torneå i Finland.
- Det gäller utseendet, smaken och doften, säger Kristina Wikström när hon bär fram den första smakomgången.
Att provsmaka 14 olika semlor kräver en viss planering. Varje jurymedlem får en fjärdedels semmelbit och den som sätter i sig hela fjärdedelen har efter testets slut ätit tre och en halv semla.
De unga männen i juryn räds inte att äta hela smakbitarna, kvinnorna är försiktigare och tar en smakbit av smakbiten.
Under provsmakandets gång fälls kommentarer om semlorna.
- Det finns mandelmassa som inte innehåller någon mandel. Då är det bara semmelfyllning, säger Eivor Viklund om innehållet i en semla.
"Stora lock ska det vara
Grädden får skiftande betyg. Från det allra bästa till liknelser om "smör", "flott" och "olja".
- Stora lock ska det vara, säger läraren Rebecca Eriksson.
- Det känns färskare med stora lock, säger eleven Maja Granberg.
14 olika semlor ger nästan lika många smakupplevelser.
- Den här semlan smakar knäckebröd, säger Anna Fors.
- Som ett hamburgerbröd. Det är bara cheddarosten som saknas, säger Eivor Viklund om en av de 14.
När semlorna också synats i sin oskurna form råder ingen tvekan hos juryn om vinnaren. Rösterna behöver inte räknas, med acklamation utses semlan från Trend. När så rösterna räknats hamnar Kafé Fröjds semla på andra plats.
Årets medelsemla i Luleå kostar 18 kronor och 7 öre. Den som betalar ett högre pris får också en godare semla, att döma av juryns utslag. De tre godaste ligger i prisklassen 22-25 kronor.
Mest smak för pengarna ger vinnaren Trend, om man dividerar poängsumman med priset. Då blir det 1,59 betygspoäng per betald krona, men Ica Maxis semla rycker då upp på andra plats i köpvärde på grund av lågt pris.
Trend(igt) när konditoreleverna testar semlor
Luleås godaste semla kommer från Trend - för sju elever och lärare från konditorutbildningen i gymnasiebyn kan inte ha fel.- God grädde och lagom av allt, säger Markus Miettinen och ger den högsta betyg.
En lång rad jurymedlemmar fick smakbitar från en lång rad semlor och förde noggranna anteckningar om brödet, grädden och fyllningen.
Foto: Bengt-Åke Persson
Bästa semlorna enligt testpanelen
1. Trend
2. Kafé Fröjd
3. Börje Olssons konditori
4. Café Condis
5. Gammelstads konditori & kafé och Ica Maxi
Läs mer i lördagens papperstidning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!