Trendbrott när trafiken i Luleå räknades

Senaste räkningen av genomfartstrafiken i Luleå centrum visar ett trendbrott. Andelen fordon som passerar genom stan har sjunkit jämfört med räkningen för tio år sedan.

I början av maj i år noterades alla fordon som körde in och ut i Luleå centrum. Siffrorna visar att genomfartstrafiken minskat procentuellt, från 52 procent 2012 till 42 procent 2022.

I början av maj i år noterades alla fordon som körde in och ut i Luleå centrum. Siffrorna visar att genomfartstrafiken minskat procentuellt, från 52 procent 2012 till 42 procent 2022.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2022-09-17 06:00

I början av maj genomförde Luleå kommun en trafikräkning vid Luleås in- och utfarter. Fordonens registreringsskyltar noterades tillsammans med tidpunkten och huvudmålet med räkningen är att ta reda på hur många fordon som passerar genom staden och hur många som stannar i centrum.

De inhämtade registreringsnumren och tidpunkter matchas mot varandra och på så sätt går det att se om ett fordon stannat eller åkt ut direkt via en annan utfart. Räkning av genomfartstrafiken i Luleå görs var tionde år och är en tämligen omfattande verksamhet som kräver en hel del personal för att hinna notera alla fordon som passerar. Vid årets räkning gjordes totalt cirka 23 300 noteringar av registreringsnummer och antalet enskilda fordon uppgick till cirka 12 300. 97 procent av alla fordon var personbilar, övriga 3 procent räknades som tung trafik.

Trafikräkningen fokuserar främst på andel och inte antal eftersom antalet kan skilja sig ganska mycket från olika dagar och tidpunkter.

Samuel Bergsten, Landskap och trafik vid Stadsbyggnadsförvaltningen, håller i sammanställningen av siffrorna. Nu kör 42 procent av fordonen genom centrum och det är ett trendbrott.

– Kollar vi rent historiskt skiljer det sig ganska mycket från tidigare år. Första räkningen var 1984 och då var genomfartstrafiken 37 procent, 2002 var det 45 procent och 2012 var det 52 procent. Det har varit en ganska tydlig ökning, nu har det blivit en tydlig dipp, säger Samuel Bergsten.

Samuel Bergsten är tydlig med att detta är en ögonblicksbild just det räknetillfället och vid årets räkning fanns dessutom en faktor som inte funnits vid tidigare – pandemin. Även om den hade klingat av i maj kan den ha spelat in i ändrade färdmönster och hur man tar sig in till, eller genom, stan.

– Hypotesen är att vi ser en påverkan av covid, om det beror på hela skillnaden eller inte är svårt att säga, det finns andra faktorer också, säger Samuel Bergsten.

Nu tar ett ganska långt efterarbete vid för att analysera siffrorna mer i detalj och om möjligt ta reda på varför andelen bilar som kör genom Luleå sjunkit sedan förra mätningen.

Det har även börjat diskuteras om undersökningen bör göras i ett tätare intervall, kanske var femte år.

– Det hinner hända mycket på tio år, ta bara en sån sak som Kronanområdet till exempel, säger Samuel Bergsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!