Katarina Välimaa, områdeschef vid Luleå kommun, säger att idealet skulle vara att samla de tre olika korttidsboendena i en byggnad. Då skulle den personal som frigörs genom oväntade avbokningar, ibland samma dag, kunna användas på andra håll.
– Vi kan komma en morgon och se att behovet av personal inte alls motsvarar verkligheten på grund av återbud, säger Katarina Välimaa.
Men föräldrar till dem som regelbundet vistas på korttidsboende, befarar att den nuvarande uppdelningen i ålder, diagnoser och vårdbehov kan komma att skrotas. Det skulle innebära att personer med stora hjälpbehov blandas med dem som klarar sig bättre, att den som lider av psykisk ohälsa blandas med personer med andra funktionsnedsättningar, att olika åldrar blandas.
– Min dotter är snäll och försynt och protesterar inte. Hon kommer att komma i kläm, säger en mamma som enligt egen utsago känner sig både förbannad och ledsen.
Katarina Välimaa säger dock att man "absolut ska se till" så att olika kategorier inte blandas:
– Brukarna står alltid i centrum. Alla ska ha en trygg miljö att komma till.
Korttidsboendena är avsedda bland annat för att avlasta anhöriga och ge brukarna möjligheter till annorlunda aktiviteter. Socialförvaltningen fattar beslut om någon kan få korttidsboende. Besluten kan se olika ut, någon kan komma fem dagar per månad, någon annan en helg, någon en vecka per månad eller annat. Personalen dimensioneras efter de beslut som finns.
– Om vi finner vid genomgången av besluten att någon avbokar ofta, så kan det vara så att beslutet behöver ändras, säger Katarina Vaälimaa.
Katarina Välimaa betonar att en förändring av korttidsboendena bara är i planeringsstadiet.
– Vi kan kanske ha ett förlag att förelägga socialnämnden i februari, mars. Men det är klart, hips vips kanske vi har en lämplig byggnad för att samla korttidsboendena i och då kanske vi måste handla snabbt. "Plötsligt händer det", sägs det.
Korttidsboendet Strandvallen i Tunaområdet har ett icke godkänt brandskydd. Kommunen skulle i vilket fall som helst behöva åtgärda detta.
I dag tar varje korttidsboende hand om personer med olika funktionsnedsättningar i olika åldrar. Korttidshemmet Regnbågen i Södra Sunderbyn har barn och ungdomar från 4 till 16 år. Gammelstad tar emot ungdomar och vuxna mellan 15 och 60 år som har större hjälpbehov. På Strandvallen i Tunaområdet, det med bristande brandskydd, vistas ungdomar och vuxna mellan 14 och 35 år som har neuropsykiatriska diagnoser och psykisk ohälsa, kanske kopplat till självskadebeteenden.