– Det är som en saga. Jag har fått så mycket kärlek och värme, säger hon.
Namnet på det fyraåriga kallblodet kunde heller inte vara mer symboliskt.
– Jag hoppas att vi kan ge viljestyrka till alla utsatta kvinnor.
Åsa Viljegård skänker tio procent av alla prispengar som Viljekraft springer in till Kvinnojouren Iris i Luleå. Hon säger att det övergripande syftet är att belysa samhällsproblemet med män som utövar våld mot kvinnor och att få fler att våga tala högt om det.
– Jag har alltid känt att jag vill göra något i den här frågan för att vrida på perspektivet. Debatten hamnar ofta snett och jag upplever att det finns en stigmatisering. Utsatta kvinnor som knappt vågar tala om vad som hänt och som nästan hamnar på de anklagades bänk. Jag har egna erfarenheter i mitt liv, och jag har många vänner som råkat ut för fysiskt våld från män.
Men det finns även en annan tanke.
– Jag tycker att travet har oförtjänt dåligt rykte av att vara en rufflarbransch och att djuren far illa. Det stämmer inte alls. På det här sättet kan travet få finnas med och synas i ett positivt sammanhang. Jag tror också att vi kan locka en ny publik till travet.
Åsa Viljegård driver Stall Vilja i Sunderbyn på amatörbasis. Hon har även en egen rörelse inom vilken hon behandlar hästar med laser. På 1990-talet jobbade hon som hästskötare hos proffstränaren Lars I Eriksson, som hade kallblodsstjärnor som Pålex K och Rolex K.
Gården, belägen alldeles vid väg 97, köpte hon i mitten av 2000-talet.
– I princip i hela mitt vuxna liv har jag hållit på med travhästar.
Viljekraft har hon fött upp, äger och tränar. För 1,5 månad sedan tog hon kontakt med Kvinnojouren Iris i Luleå och berättade om planerna.
– I början var de lite undrande och frågade vad de skulle betala. Jag fick förklara att jag inte vill ha deras pengar utan i stället vill föra deras röst och stödja dem med pengar. Nu tycker de det är jättekul och superläckert att hästen heter just Viljekraft. Vi har också en massa idéer på hur man utöka samarbetet.
Efter att Åsa Viljegård publicerade sitt första inlägg på Facebook har hon kärleksbombats av reaktioner från när och fjärran.
– Inlägget fick massor av delningar och kommentarer. Det hörde av sig jättemånga, helt okända, kvinnor med privata meddelanden där de berättade sin historia och tackade mig för initiativet. Vissa har berättat att de tänker göra samma sak med deras häst och kvinnojouren i deras stad. Och i Norge vill en kvinna att hennes häst ska tävla för bröstcancerforskningen.
Förra fredagen på Bodentravet gjorde Viljekraft sin första start efter att Åsa Viljegård tagit initiativet, med en brösta (förbygel) där Kvinnojourens Iris namn finns inskrivet. Och det var många som ville att han skulle vinna. Viljekraft, som inte vunnit i sina fyra tidigare starter, var helt plötsligt spelad till favoritoddset 2,47.
Eftersom det här är lite av en saga vet ni hur det gick. Med kusken Per Gustafsson tog Viljekraft sin första seger.
– Det var väldigt mycket känslor, säger Åsa Viljegård, som blev intervjuad av ATG:s mediakanal efter loppet.
När Viljekraft ska starta nästa gång är inte bestämt.
– Det finns inget lopp här uppe under hela oktober. Det är lite tråkigt. Så vi får se. Men oavsett hur det går i loppen framöver så känns det som att vi redan vunnit.