Elever på ett treårigt transportprogram ska genomföra 280 timmar yrkeskompetensbevis, (YKB). Ett krav som ger en person som är 18 år möjlighet att ta C- och CE-behörighet innan de fyllt 21 år.
Transportstyrelsen är en av myndigheterna som ansvarar för kontrollen av Sveriges transportprogram och att skolorna följer de krav som de åtagit sig genom att starta en yrkesförarutbildning.
I förordningen gällande yrkeskompetens finns inget krav på att YKB:n ska vara lärarledd men att körträningen måste vara lärarledd.
– Jag skulle säga att om en lärare ska lyckas betygsätta eleverna på ett rättsäkert sätt, måste eleverna utbildas med lärarledd undervisning. Sedan finns det vissa delar av undervisningen som eleverna kan ta in självständigt, säger Magnus Janzén.
Utöver undervisningstiden, något som fördelas över ett flertal gymnasiekurser under gymnasietiden, ska eleven fått 20 timmar körträning kopplade till YKB:n. Körtimmarna som eleven ska genomföra en avancerad körträning och finns lagstadgat, i lagen om yrkesförarkompetens.
– Det handlar bland annat om att kunna planera sin körning, att eleven förstått hur denne ska bete sig med sin lastbil i olika väglag och att kunna använda lastbilens hjälpsystem i olika väderlekar samt vara riskmedveten, säger Magnus Janzén.
Om en skola rapporterar in osanna uppgifter till Transportstyrelsen begår rapportören ett brott. Det är personen som skickar in uppgifterna och inte skolan som begår brottet.
Enligt polisen skulle en person som ger osanna uppgifterna begå brottet "osant intygande". Ett brott som, om det styrks, kan leda till böter eller fängelse i sex månader.
När det kommer till påföljder för skolan har Transportstyrelsen inte befogenheter att dra in tillstånd.
– På körskolor kan man få sitt tillstånd indraget men detsamma gäller inte när det kommer till gymnasieskolor, säger Magnus Janzén.
Han uppger däremot att Skolinspektionen har andra verktyg att påverka skolan om en utbildning är undermålig. Det genom att dela ut vite eller rent av stänga program om de håller för låg kvalitet.
Transportstyrelsen har i samband med att Norr Media granskat Praktiska gymnasiet i Luleå valt att starta en utredning gällande skolan. Så här svarade skolchefen på Transportstyrelsens utredning av skolan.