Träning och gott humör är medicin

Barbro Öberg fick diagnosen ms för 32 år sedan. Hon började träna för att hålla sjukdomen stången. ”Det var inget som rekommenderades, men det har hållit mig friskare”, säger hon.

HANDLAR. ”Jag kan inte promenera längre, men jag har fått en rullstol så att jag kan handla själv på affären”, säger Barbro glatt.

HANDLAR. ”Jag kan inte promenera längre, men jag har fått en rullstol så att jag kan handla själv på affären”, säger Barbro glatt.

Foto: Kerstin Anttila

LULEÅ2016-01-12 07:30

I dag ordineras alla som drabbas av ms, multipel skleros, träning. Det finns också en bromsmedicin som inte fanns när Barbro Öberg, 61, Luleå, insjuknade.

– I dag är ms nästan en sjukdom möjlig att bota tack vare bromsmedicinen och snabba rehabiliteringsåtgärder. Jag började träna på egen hand för att motverka att min kropp skulle brytas ner. Det har utan tvekan gjort att jag har hållit mig mycket friskare och rörligare än vad jag annars skulle ha varit.

Barbro Öberg är också övertygad om att hon är hjälpt av att fokusera på positiva saker i livet.

– Jag är positivt lagd. Mitt tillstånd blir ju inte bättre med åren men jag vägrar att ta ut tråkiga saker i förskott. Det räcker att uppleva försämringarna när de väl kommer.

Under de 20 första åren med sjukdomen drabbades hon av löpande skov men det mesta gick tillbaka och hon var som längst sjukskriven i fem månader.

– Sedan kom jag in i en progressiv fas med låg ämnesomsättning och reumatiska problem. Efter att ha varit 25-procentigt sjukskriven är jag nu sjukskriven på heltid och har en 25-procentig pension. Försämringen är nog mycket kopplad till att jag drabbades av en hjärtinfarkt nyligen.

Det största handikappet som hennes ms ger menar hon är en hjärntrötthet som inte går att sova sig pigg från. Och hon ramlar mycket.

– En gång ramlade jag nedför trappan och landade i grannens dörr. Tack vare mitt starka skelett blev det inga benbrott, säger hon där vi sitter i hennes lägenhet på Örnäset.

Hon förklarar att hon har haft försämrad balans, haltat och ”dragit benen efter sig” sedan länge, men att det inte har hindrat henne speciellt mycket.

– Det värsta jag har upplevt var när min son berättade att det sagts att jag varit berusad på stan. Det tog mig hårt och det dröjde innan jag gick på stan igen.

Jobbet har alltid varit en glädje för henne. Efter många år som grafiker är hon sedan elva år tillbaka anställd som ”allt i allo” på Folkets hus Ripan.

– Annars är jag så tacksam över den fantastiska personalen på Garnis i Boden, där jag har varit på rehabilitering, och över min läkare Johan Alsén. Till mina glädjeämnen hör förstås mina nära och kära, säger Barbro Öberg.

Fakta om ms, mutipel skleros

Ms är en sjukdom med inflammationer som ger skador på centrala nervsystemet. Inflammationsdämpande medicin kan dämpa utvecklingen betydligt. Sjukgymnastik är en viktig del i rehabiliteringen. Att röra på sig så mycket som möjligt kan lindra bevsär och göra att symptomen inte förvärras. Rökning ökar risken att få ms och kan förvärra förloppet.

Omkring 17 000 personer i Sverige har sjukdomen som oftast bryter ut mellan 20 och 40 års ålder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om