Trångt på operation

Ska landstinget erbjuda omskärelse - en religiös ritual inom islam och judendomen? Frågan diskuteras inom opererande verksamheter på Sunderby sjukhus.- Frågan är komplex. Vi har trångt på operation och omskärelse är inte medicinskt indicerat, säger Mikael Dahlberg, ansvarig kirurg vid sjukhuset.

Baby Thein, Mulimska föreningen i Luleå.

Baby Thein, Mulimska föreningen i Luleå.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-08-17 06:00
Staten har utövat påtryckning på Sveriges kommuner och landsting, SKL, att rekommendera sina medlemmar att erbjuda omskärelse. Inom Norrbottens läns landsting diskuteras frågan just nu inom division opererande verksamheter. På landstingets styrelsemöte den 29 september tas det ska beslut i frågan.
Komplex fråga
Mikael Dahlberg har just fått frågan på sitt bord och något beslut är inte fattat. Han påpekar att frågan är komplex och har två sidor:
4 Huvudskälet till att erbjuda omskärelse - avlägsnande av hela eller delar av förhuden på penis - är att slippa farofyllda "köksgolvsoperationer" utförda av personer utan yrkeskunskap.
4 Omskärelse görs inte av medicinska skäl utan är en religiös ritual inom islam och judendomen. Omskärelse-operationerna skulle komma att konkurrera med medicinskt föranledda operationer och öka köerna ytterligare.
Upp till kirurger
- Spontant tror jag att även om vi följer SKL:s rekommendation så blir det praktiskt svårt att genomföra omskärelserna. De medicinskt indicerade operationerna måste gå före, säger Dahlberg.
Han påpekar också att det sannolikt blir upp till varje enskild kirurg att genomföra omskärelse eller inte om beslutet blir att erbjuda operationerna.
- Det handlar om etiska skäl. En läkare ska i sitt värv bota och lindra. Omskärelse kan ses som ett övergrepp på barn, säger han.
Britt Westerlund, landstingsråd och vice ordförande i landstingets styrelse, berättar att personer som i dag kontaktar landstinget och efterfrågar omskärelse hänvisas till Sofiahemmet i Stockholm.
Viktigt för muslimer
Baby Thein, ordförande i Muslimska föreningen i Luleå, hoppas att Norrbottens läns landsting säger ja till att erbjuda omskärelse.
- Omskärelse är en mycket viktig fråga inom islam. Det kostar mycket att åka till Stockholm för att få det gjort. Där finns en muslimsk kirurg som anlitas nu, säger hon.
När det gäller kostnaderna så berättar Britt Westerlund att det pågår en diskussion om en enhetlig avgift för omskärelse för Norra sjukvårdsregionen.
- Vi diskuterar en låg kostnad eller självkostnadspris. Om priset blir högt så kommer vi inte åt problemet, säger hon.
En verksamhetsfråga
Hon uttrycker en egen uppfattning i frågan:
- "Köksgolvsoperationer" är plågsamma och vådliga eftersom infektioner och andra komplikationer kan följa och då drabbas vården hur som helst, säger hon.
Britt Westerlund tror inte att frågan om omskärelse blir en fråga för landstingsfullmäktige.
- Det är en fråga för verksamheten, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om