Tunaskolan är alltmer trångbodd, eftersom antalet elever stadigt har ökat.
– Jag är glad för att skolan har bra rykte, säger Marcus Hedström, rektor för årskurs 4-9 på Tunaskolan sedan januari 2015.
– Vi växer ungefär fem-sju procent varje år, bara på inflyttning. När jag började som rektor var det 240 elever, i dag på samma beting är det 430 elever, säger han.
Då har han inte räknat med eleverna som tillkom när Munkebergsskolan stängdes 2020 och inte heller grundsärskolan, som flyttades till Tunaskolan 2019. Totalt finns det närmare 700 barn på Tunaskolan.
Matsalen är inte alls dimensionerad för så många barn.
– Matsalen har vi blivit lovade att den ska byggas ut, men vi har inte sett några ritningar än. Det är samma yta som vi alltid har haft, med ökat elevantal, säger han.
Utanför själva matsalen står matbord och stolar uppställda, mellan glasväggen och trappan, där ryms cirka 30 elever.
En trappa upp finns ytterligare cirka 55 platser på en yta som ursprungligen var tänkt som uppehållsrum för eleverna, nu står det matbord och stolar här. Eftersom matsalen lätt blir en flaskhals ställs det höga krav på tidspassning vid lunchen.
– Vi måste ha snurr på det, annars blir det kö i hela nedre korridoren, beskriver Marcus Hedström.
I den försenade modulen var det planerat att eleverna i årskurs F-3 skulle få rum, de skulle flytta ut från A-huset.
– Jag hade förväntat mig att den skulle stå klar efter sommaren, och då var den redan rejält försenad.
Konsekvensen av att modulen försenas, på grund av kommunens upphandlingsmiss, blir att två grupper av särskolans elever måste flytta till Östra skolan.
– Jag är inte ansvarig för särskolan. Tråkigt, det är ingen optimal situation. Man ska inte hålla på och flytta elever, säger Marcus Hedström.
På skolgården står en modulbyggnad, den rymmer personalrum, lunchrum och vilrum. Tunaskolan är en stor arbetsplats, närmare 200 personer arbetar här.
– Vi var tvungna att ta personalrum till klassrum, för att rymma alla elever. Det är en tillfällig lösning på grund av att man inte lyckats bygga ut skolan än, säger Marcus Hedström.
Han ställer sig frågande till varför utbyggnaden av Tunaskolan dröjer. Det har pågått ombyggnationer under nästan hela hans tid som rektor. Han säger sig vara luttrad och van vid att det blir förseningar.
– Jag vill skapa ett bra lärande. Det blir svårare när det är trångt och mycket folk.
Det finns beslut på att utemiljön ska förbättras. Ytan mellan skolbyggnaderna är asfalterad, i ena änden av skolgården finns en stor grusad yta som används som parkering och ett par provisoriska skottplank.
– Det är inte okej att behöva vänta hur länge som helst, tycker Marcus Hedström.
Thomas Parvin på barn- och utbildningsförvaltningen bekräftar att det finns politiskt beslut på att bygga ut matsal och kök på Tunaskolan. Utbyggnaden sköts upp när Munkebergsskolan hastigt stängdes och eleverna flyttades till Tunaskolan.
– Då genomfördes inte den åtgärden för att vi skulle kunna hantera den situationen. Sedan vart det så att vi väntade på strukturutredningen, säger Thomas Parvin, lokalstrateg.
– Vi ska göra åtgärder i Tunaskolan där bland annat matsalen och köket ingår. Vi är inte färdiga med det ännu, det är ett arbete som pågår, säger Thomas Parvin.
Parvin hänvisar frågor om tidplanen till stadsbyggnadsförvaltningen, som ansvarar för kommunens lokaler.