Kan lämna campus – LTU-utbildning flyttas till stan?

Luleå tekniska universitet överväger att låta arkitektutbildningen lämna campus på Porsön. I dag kan vi presentera de första skisserna på ett centrum för arkitektur och design i Luleås södra hamn. "Det är ett förslag. Vi har inte satt ned foten på något sätt", betonar prorektor Per Weihed.

Här är arkitekten Thomas Sandells förslag till nya lokaler för arkitektstudenter vid Luleå tekniska universitet. I förslaget inför en skyddad innergård med exotiska träd.

Här är arkitekten Thomas Sandells förslag till nya lokaler för arkitektstudenter vid Luleå tekniska universitet. I förslaget inför en skyddad innergård med exotiska träd.

Foto: Sandellsandberg arkitekter

Luleå2022-06-13 19:35

I två tidigare artiklar har vi berättat om ett stadsomvandlingsprojekt som initierats av Skanska. Det handlar om ett samarbete med två av Sveriges mest profilerade arkitekter Thomas Sandell och Gert Wingårdh. Även SSAB, Norrbottens handelskammare och LTU är partners i det visionära arbetet.

Fokus ligger på att skapa fler centrumnära bostäder, men också att ta fram nya märkesbyggnader för Luleå.

I Luleås södra hamn har Thomas Sandell skisserat på ett arkitektur och designcentrum med en rund inre gård mitt i huset.

– Tanken är att det ska vara en acklimatiserad park med exotiska träd som står skyddad mot vind. Genom att skapa ett eget mikroklimat öppnas möjligheter till en fantastisk innegård, berättar Thomas Sandell.

Byggnaden har placerats i en obebyggd plats med närhet till vatten. Tanken är att skolbyggnaden ska bidra att skapa liv och rörelse i Luleås södra hamn.

Dessutom har Thomas Sandell även ritat in ett vattenruschkana intill utbildningslokalerna.

– Jag och Gert Wingårdh har snackat om att vi ville gärna skapa något roligt på platsen. Vi bestämde oss för att göra Nordens högsta vattenruschkana. Jag vet inte hur hög den behöver bli, men den ska högst i Norden, berättar Thomas Sandell och brister ut i skratt.

Även om planerna fortfarande befinner sig i ett tidigt skede finns det ett intresse från LTU. Den nya arkitektutbildningen är redan i dag trångbodd.

Antalet förstaårsstudenter är 78, vilket innebär att på sikt måste lokalerna klara av att ta uppemot 300 studenter i den femåriga yrkesutbildningen.

Agatino Rizzo, professor i arkitektur vid LTU, är medveten om problemet, men betonar att han i dag inte har någon åsikt om Thomas Sandells skisser som han bara sett vid ett enda tillfälle.

– Vi står inför stora utmaningar på campus på Porsön eftersom vi inte har bra utrymmen för att undervisa i arkitektur. Vi har helt enkelt inte plats för alla. För att LTU, Luleå och Norrbotten ska vara attraktivt måste vi investera i en bra arkitekturbyggnad. Jag hoppas att intressenter, industri och beslutsfattare förstår vårt behov. Även om jag inte är säker att ett arkitekturcampus i södra hamnen är ett rätt val, understryker Agatino Rizzo.

Universitetets prorektor Per Weihed vill inte heller i det här läget låsa sig kring förslaget, men understryker att han inte är främmande till att delar av utbildningen flyttas in till Luleå centrum.

– Det är en vision, men det ska rinna mycket vatten under broarna innan vi är framme vid beslut. Vi behöver nya lokaler till vår arkitektutbildning. Vi ser ett värde att ha den på Porsön så klart, men i den större kontexten kan vi även se värden av att placera den i stan. Det gör inte ont att vara synliga i stan - om man säger så.

Hur ser du att LTU skulle ta plats i en av Luleås förslagna nya märkesbyggnader?

– Det känns spännande. De här profilbyggnaderna sätter fokus på Luleå. Jag tror att det är jätteviktigt att våga tänka visionärt och inte bara ha en kameral syn på samhällsutveckling. För mig personligen har det varit jätteskoj att sitta i samma rum som kreativa personer inte har förutfattade åsikter om vad som går eller inte går. Sedan får vi i slutändan se vad som är möjligt att förverkliga, säger Per Weihed.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!