Trandansen blev trådlös

Ensamblen i årets Ersnäsrevy.

Ensamblen i årets Ersnäsrevy.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2009-01-05 06:00
Från Trandans till Trådlöst. 21 revyer på 23 år - Ersnäsrevyn håller stilen.
Ersnäsrevyn 2009 hälsar alltså välkommen till en trådlös kväll på Norrbottensteatern. Fram till den 18 januari ska tio föreställningar avverkas och för den som är nyfiken gäller det att snabba på.
De allra flesta är nämligen slutsålda redan nu.
Det är så som Ersnäsrevyns ensamble och producent Hilding Lindbäck vill ha det; knökfullt i salongen oavsett spelplats. Till en början höll ju de glada amatörerna till i Ersnässkolan men sedan många år är det Norrbottensteatern som är plats på scen för revyn.

Så här säger producenten Hilding Lindbäck:
- Den första revyn ("Trandans") hade premiär i februari 1986. Från början körde vi endast två föreställningar av varje produktion, entrébiljetten kostade 15 kronor och vi spelade alla föreställningar i skolan i Ersnäs. Vi packade in drygt 100 personer per kväll. Sedan ökade vi på med med en föreställning per år och nu är vi uppe i 10 - 14 föreställningar varje år. Vi har alltid jobbat efter principen att ha full salong. Det ska vara slutsålt för att få stämningen på topp.
Det lyckas revygänget väldigt bra med under generalrepetitionen i fredags kväll inför en fulltalig publik som NSD gästspelade i.
En lokalrevy behandlar ju främst det lokala så det är klart att våra ledande politiker från vänster till höger fick sig en välförtjänst men också med humor fylld släng av sleven.
Per Selberg och Sandor Berglund betraktade det som hänt i Luleå genom Anders Zorn och Carl Larssons ögon och penslar.
Det avslutande tavelskämtet var kanske litet väntat men inte desto mindre finruligt.

Även mediakoncerntrationen med två tidningar i samma hus ironiserades det över - ibland överträffar som sagt verkligheten dikten...
Det märks också att Ersnäsrevyn klivit fram under åren men heller inte avstått från att ta professionell hjälp, både vad gäller regi och musik.
I numret "En kopp kaffe" känner jag frändskap med den stackars kunden på den übertrendiga kaffe-shopen där den anställda är mer intresserad av att prata med vänninor i telefon än sälja kaffe.
Å så många olika sorter det också finns.
Ibland verkar det som att det inte längre säljs släta koppar kaffe i det här landet.
REVY

Trådlöst - Ersnäsrevyn 2009
Scen: Norrbottensteaterns scen 1.
Medverkande: Fred Broman, Åke Broström, Elsabeth Dahlberg-Selberg, Lena Jacobsson, Hilding Lindbäck, Vanja Lindbäck, Lars-Erik Lindvall, Moona Pontén, Per Selberg och Carin Sundén.
Orkester: Gunilla Ask, saxofon, Sandor Berglund, piano, Erik Malm, trummor, Kurt-Allan Nordlund, bas, och Anders Wennström, gitarr.
Ljud och ljus: Sven Nordstedt, Bengt Sundling, Thomas Lundgren, Lars Paulin och Hans Eriksson.
Scenografi: Vanja Lindbäck, Bengt Sundling, Mona Knutsdotter och Peter Tjärnkvist.
Musikarrangemang: Lars Paulin.
Kostym: Lena Jakobsson.
Producent: Hilding Lindbäck.
Regi och koreografi: Mats Pontén.
Trådlöst spelas mellan den 3 och 18 januari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om