Nu har resultatet av 2011 års medarbetarenkät sammanställts. Även om 2011 års mätning, enligt kommunledningen, visar att de anställda trivs, ser sitt arbete som meningsfullt och upplever att man kan vara med och påverka så finns det en oroande faktor. Fler av de anställda upplever trakasserier, hot och våld i sitt arbete som ett problem.
Tillbudsrapporter
- Vi har ju även fått indikationer genom det systematiska arbetsmiljöarbetet och från tillbudsrapporter om att det här är ett växande problem, säger Ann-Christine Nilsson.
Enligt henne är det vanligast att kommunanställda utsätts för hot eller våld utifrån.
- Det kan handla om anställda inom socialförvaltningen som är extra utsatta. Även inom vård och omsorg förekommer våld och hot. Människor med olika typer av hjärnskador eller missbruksproblem kan reagera med våld - ibland omedvetet. Men vi måste ha nolltolerans. Även om man aldrig helt kan undvika alla risker så gör vi allt vi kan för att minska dem och vidta förebyggande åtgärder. Ingen ska behöva vara rädd för våld och hot på sin arbetsplats, säger Ann-Christine Nilsson.
Enkäten har också visat att det finns ett behov av att förbättra chefernas hantering av konflikter, trakasserier, hot och våld
Chefer utbildas
En av de åtgärder som har vidtagits är att Luleå kommuns samtliga chefer under våren 2012 ska gå en utbildning i kränkande särbehandling och trakasserier.
- Vi har också gjort en drive för att verkligen få medarbetarna att anmäla alla tillbud. Det är viktigt för att vi ska få ett bra underlag för det förebyggande arbetet, säger Ann-Christine Nilsson.