Sökt om sänkt hastighet på Bergnäsbron

Sänkt hastighet till 30 kilometer i timmen på Bergnäsbron och Gamla Gäddviksbron kan bli verklighet. Det skulle minska slitaget på beläggningen och bron. "Ju fortare man kör, desto fortare slits beläggningen", säger Mauri Pekkala, projektledare Trafikverket.

Att sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen på Bergnäsbron skulle enligt projektledaren Mauri Pekkala minska slitaget på beläggningen.

Att sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen på Bergnäsbron skulle enligt projektledaren Mauri Pekkala minska slitaget på beläggningen.

Foto: Norr Media

Luleå2023-08-10 05:00

Det kan bli en hastighetssänkning på både Bergnäsbron och Gamla Gäddviksbron i Luleå.

– Jag har ansökt för 30 kilometer i timmen på båda broarna, men blir det inte det så hoppas jag på max 40 kilometer i timmen på Bergnäsbron, säger Mauri Pekkala, projektledare Trafikverket.

Varför sänkt hastighet?

– Det är inte för skarvarnas skull utan för beläggningen. Ju fortare man kör, desto fortare slits beläggningen, men samtidigt är det smalt på de här broarna. Vi märker ständigt att det finns spegelrester och annat, på speciellt Gamla Gäddviksbron. Broarna är gamla, smala och vi har mycket skador på körbanorna. Det hoppas vi få ner med en hastighetssänkning, säger han.

Bergnäsbron som invigdes 1954 har under sommaren varit föremål för många klagomål efter den senaste upprustningen och beläggningen då det vid skarvarna uppstått besvärande gupp. 

Under de mest trafikintensiva dagarna kan uppemot 20 000 bilar passera bron. Upprördheten har varit stor på sociala medier, men flera har även hört av sig till Trafikverket.

– Det är inte bara en privatperson utan det är ganska många, för vi har fått ganska mycket klagomål på den här bron, säger Jörgen Stattin, handläggare på kundservice, som skickat ut skriftliga svar där det bland annat står:

Vi kommer inte att utföra fler åtgärder på eller i anslutning till skarvarna förutom att fylla upp vid två av skarvarna i riktning mot Luleå där vi har gropar i betonggjutningar i anslutning till stålövergång.

Trafikverket har tidigare åtgärdat två skarvar i riktning mot Bergnäset men ska också åtgärda de skarvarna på körfältet i den andra körrikningen så fort entreprenören hinner. Förutom det tänker de inte göra något mer.

– På grund av slitaget som är väldigt högt så har vi beslutat att behålla det som det är nu bara för att inte riskera att förstöra beläggningen, säger Mauri Pekkala.

– Trafiken och dubbslitaget kommer att jämna ut det här. Till jul kommer det att vara väldigt bra och vara så i några år. Sedan kommer det att slå i järnen som det var innan. Det är samma konstruktion på Gamla Gäddviksbron, men den är kortare. Vi kan inte gå dit och fräsa bort något för då kommer det att gå sönder och då är vi åter på ruta ett, säger Kjell Johansson, projektledare Trafikverket. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!