På många håll finns det i dag olika typer av lösningar för att djur ska kunna ta sig över vägar och järnvägar på ett säkert sätt. Det kan handla om tunnlar, faunabroar eller ekodukter.
En ekodukt är en bro där den växtlighet som finns i området fortsätter ut över bron vilket skapar en extra ombonad passage för alla landlevande djur, en faunabro är mer anpassad till just ren och vilt. Det är en sådan som Trafikverket planerar att bygga över E4 i närheten av Rånekölen.
Trafikverket har arbetat nära Gällivare sameby, som verkar i området, för att hitta bästa tänkbara lösningen för faunabron.
– Vi har försökt hitta bästa placeringen för deras ändamål och för oss, säger Ulrika Edén.
Trafikverket har skickat in en anmälan till Länstyrelsen gällande samråd om arkeologisk undersökning i området. Det är mycket tidigt i projektet och exakt när den nya faunabron kommer stå klar går inte att säga i nuläget.
– Just nu har vi pengar för projekteringen, inte för själva bygget. Den ligger nog några år bort, vi kanske pratar om 2026, säger Ulrika Edén.
Det finns i dag liknande broar på flera håll i Sverige. I Norrbotten finns flera djurövergångar, exempelvis en bro över E4 i Harrioja i Haparanda och Trafikverket har andra projekt i gång. Vid Raggdynan väster om Kalix pågår bygget med en faunabro över E4 som ska stå klar hösten 2023 och vid Bredviksheden öster om Sangis ska ett annat projekt dra i gång nästa sommar. Och på E10 ska en bro byggas på sträckan mellan Töre och Morjärv men det ligger några år bort.