Trafikverket får NTF-kritik
Efter trafikolyckan i söndags, där tre personer omkom, riktar NTF nu kritik mot Trafikverket. NTF anser att fler liv kan räddas med en större fördelning av resurser mot trafiksäkerhetsåtgärder.
E 4 i Piteå som diskussionen om mitträckena blossade upp.
Piteås kommunalråd, Peter Ros-lund, berättade att kommunen under flera år har försökt få till ett mitträcke på sträckan där olyckan skedde. Bland annat genom att erbjuda förskottsbetalningar på 50 miljoner.
Nu stämmer även Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, in i kritiken mot Trafikverket.
- Vi tycker att det ska satsas två miljarder kronor ytterligare per år i Sverige på trafiksäkerhetsåtgärder som körfältsseparering, säger Jan Sandberg, verkställande direktör för NTF.
Räddar tio liv per år
Trafikverket uppskattar att det finns 150 mil väg som är lämplig för mitträcken i Sverige. NTF har räknat ut att det kostar 200 miljoner kronor i utbyggnader för att rädda ett liv i förebyggande åtgärder.
- Satsar man då två miljarder kan man rädda tio liv årligen. När man väl satsat på den åtgärden räddas även liv på de i dag outbyggda sträckorna i framtiden, säger Jan Sandberg.
Mer säkerhet för pengarna
NTF räknar med att två miljarder skulle åtgärda 40 mil väg per år. Det betyder att de 150 mil som Trafikverket anser kan byggas ut skulle vara åtgärdade inom fyra år. I dagens läge är olyckssträckan i Piteå budgeterad för utbyggnad först 2018.
- Ifall vi hade börjat för två år sedan och satsat två miljarder då hade förmodligen olyckssträckan i Piteå varit ombyggd nu.
Svarar på kritiken
På Trafikverket menar man där-emot att NTF inte förstår hur prioriteringarna görs i Norrbotten.
- Vi har ingen kraftig trafik i region nord och singelolyckor är vanligast. Därför lägger vi mycket pengar på sidoräcken och flacka slänter, säger Lena Dahlberg, re-gionchef på Trafikverket.
Hon berättar att Trafikverket arbetar efter modeller som prioriterar den samhällsekonomiska nyttan.
- Vi beräknar sannolikheten för skador med dödlig utgång med hjälp av modeller vi har på våra vägar. Ur mitt perspektiv är det inte gångbart att lägga medel där de inte gör mest nytta, säger Lena Dahlberg.
Håller inte med
Hon anser även att NTF är en jävig part i samtalet.
- NTF är en intresseorganisation som vill lägga så mycket pengar som möjligt på trafiksäkerhetsåtgärder. Det är bra. Det vill jag också göra, men som statstjänsteman måste jag göra det som mest behövs med det som står till hands. Jag vänder mig lite emot påståendet att Trafikverket skulle lägga för lite resurser på säkerhet, säger Lena Dahlberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!