– Det finns en övertro på säkerheten, och det finns en känsla av att det är "halvt okej" att jag låter min 14-åring köra moped eller att jag tar fyrhjulingen från grannen trots att jag druckit. Tyvärr verkar det svårt att ändra på de här attityderna, säger han.
När det gäller föräldrarnas ansvar talar Daniel Pettersson om det juridiska och det moraliska ansvaret.
– Låt säga att din 14-åring tjatar, hans kompisar har moppe och till sist får han som han vill. Men han har otur när han är ute och kör, polisen kommer. Då har du gjort dig skyldig till ett brott: tillåtande av olovlig körning. För en vanlig löntagare ger det böter på 12 000-15 000 kronor.
– Sedan har vi det moraliska ansvaret. Låt säga att du har en tioåring som får prova köra fyrhjuling. Även om han kör i skogen så är det ett enormt ansvar. Barn är inte mogna på samma sätt som vuxna och det är därför lagarna finns. Kunde vi skapa förståelse för rättssystemet så fungerar också hotet om böter som en motverkande faktor till olyckorna. Och alla föräldrar kan påverka det, eftersom barn inte köper sina fordon själva.
Fyrhjulingarna är på tapeten efter flera tragiska olyckor den senaste tiden.
– Det som gör dem så farliga är den övertro på vägegenskaper som finns. Uppenbarligen har de en tendens att välta trots att de känns stabila. När det gäller terrängregistrerade fyrhjulingar behöver man inte ens ha hjälm. Kombinationen med att man har druckit alkohol är mycket farlig.
Daniel Pettersson menar vidare att det finns en övertro på säkerheten.
– Du kanske har vant dig i tanken på att du är så säker i din nya bil. Kör man i diket så får man en buckla i bilen, sedan borstar man av sig och kliver ur oskadd. Men det gör du inte om du får fyrhjulingen över dig och bryter nacken. Samma sak med hastigheten. Din bil är testad i 64 km/h, men vad händer om du kör 120?
Många olyckor sker i byarna. Men Daniel Pettersson tycker ingalunda att det är ett landsbygdsproblem.
– Nej, det finns många fyrhjulingar i städerna också.
När det gäller att man kör berusad tror han dock att det är vanligare utanför staden.
– En person som aldrig skulle sätta sig i bilen efter att han druckit kan ändå ta skotern eller fyrhjulingen från grannen. Det är liksom "halvt okej". Att man kan orsaka en dödlig olycka för en själv eller andra...det går inte in. Det händer inte mig. Vi tar till oss det vi vill och skjuter ifrån oss det som inte lirar med vår egen uppfattning.