Röntgensjuksköterskorna kontrollerar alla drän, sonder och infarter. De gör lungröntgen på alla covidpatienter. De gör datortomografi på cancersjuka. En vanlig dag är de i kontakt med hundratals patienter, nära kontakt. Ändå ingår de inte i fas två.
– Det känns som att regionledningen inte förstår vad vi gör. Det finns en regel om att man ska arbeta nära patienterna i minst 15 minuter för att det ska räknas som patientnära arbete, en datortomografi till exempel, tar minst 30 minuter, säger röntgensjuksköterskan Anna Sveder.
Hon beskriver hur de hjälper patienterna upp ur sängen, lyfter dem, kontrollerar infarterna på deras armar, hela tiden i nära kontakt.
– Vi går runt på Cima, C-Iva, alla covidavdelningar, infektion, extraakuten. Vi har ett enormt inflöde av patienter, utan röntgen fungerar inte sjukvården, säger Anna Sveder.
Hon är en av sjuksköterskorna som protesterar mot att de inte finns med på regionens prioriteringslista över vilka personalgrupper som ska vaccineras i fas två.
– Sedan pandemin började har vi haft 50 tillbud på röntgen, där vi tagit emot patienter som i efterhand visat sig ha covid, säger Pauline Hurtig.
Givetvis känner sjuksköterskorna en oro för att de själva ska bli sjuka, men de framhåller patientsäkerhetsrisken.
– Precis som alla andra avdelningar är vi också tungt belastade i och med att alla måste vara hemma vid minsta lilla symptom, det blir kris om vi blir sjuka. Vi på röntgen jobbar ju dygnet runt, året runt, säger Pauline Hurtig.
Hon berättar att röntgensjuksköterskorna till en början fanns med på regionens lista över vaccinationsprioriteringar, men när det kom ut en uppdaterad lista var de borttagna.
– Vi känner i alla situationer att vi blir bortglömda och att vårt arbete inte uppskattas, säger Pauline Hurtig.
Vaccinationssamordnaren Pia Näsvall skrev i ett mejl till röntgensjuksköterskorna den 15 mars att de skulle ingå i fas två, men det har nu ändrats.
– Vi följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning om vilka personalgrupper som ska ingå och de har gjort en inskärpning efter det, säger Pia Näsvall.
Näsvall framhåller dock att de som vaccineras i fas tre inte kommer behöva vänta så länge, tack vare att vaccintillgången nu är god.