Trädgårdsjobb i höst ger utdelning i vår
Vattna eller inte vattna? Kratta eller inte kratta? Gör du rätt i höst så får du en vackrare trädgård i vår. Trädgårdsmästaren Magnus Lundgren på Ulriksdals slottsherrgård utanför Stockholm tipsar om vad du bör göra innan frosten är här.
Fotograf:
Foto:
i trädgården. Det är nu det ska städas och växterna stoppas om inför vintervilan. Hösten är dessutom en perfekt tid för plantering av trädgårdens mer tåliga växter.
Magnus Lundgren, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård i Solna, tipsar om vad som bör göras i hösttider. För med lite planering nu tinar en betydligt finare och livaktigare trädgård fram i vår.
Ska man kratta bort löven eller låta dem ligga kvar och ge näring åt gräsmattan? Det finns olika skolor, men Magnus Lundgren har ett bestämt svar:
- Höstlöven ska krattas bort, annars kväver de gräsmattan. Löven gör bättre nytta på komposten. Men de kan också användas i stället för täckbark för att bädda under känsliga buskar, som till exempel rhododendron, och förhindra att vattnet dunstar ur jorden på vintern.
För att förhindra tjältorka är det också mycket viktigt att vattna de vintergröna växterna ordentligt innan tjälen går i marken. Annars får buskar och häckar torra gula fläckar till våren.
Gödslingen bör man spara till vår och sommar, oavsett vad som står på förpackningen. Om växterna får gödsel på hösten kan det nämligen hända att de inte avmognar på rätt sätt inför vintern. Däremot kan man gärna kalka gräsmattan för att höja ph-värdet, vilket motverkar mossa.
Lerig jord bör höstvändas, annars klumpar den sig över vintern. Lövmassor kan vändas ner med grepen så att de får multna.
I grönsakslandet kan man gärna vända ner blasten, som blir till fin näring.
Klipp ner alla perenner, utom lavendel och prydnadsgräs. Dessa bör i stället klippas på våren för att inte frost och fukt ska hitta in
i stjälkarna.
- Klipp av perennernas blomstänglar innan de fröar. Då kan växternas hållbarhet förlängas med flera år, säger Magnus Lundgren.
Runt rosorna ska jorden kupas upp så att stjälkarna står djupt. De flesta rosor har ett förädlingsställe som ska placeras tio centimeter under ytan vid planteringen, men regn och blåst kan ha gjort så att jordnivån sjunkit under sommaren. Kupningen förhindrar att rosorna fryser.
Hösten är också en bra tid för batalj mot skadedjur på blommor och fruktträd. Har man problem med maskätna frukter så kan man pröva att sätta upp en ring med lim på stammen.
- På ringen fastnar insekterna när de kryper upp i trädet för att övervintra. Tänk bara på att sätta upp den före första frosten, som fungerar som startskott för insekternas övervintring.
Var noga med att städa bort all sjuk och möglig frukt från grenar och mark när den sista skörden är gjord. Lämnar du frukten så övervintrar skadedjuren och kommer på ovälkommet återbesök nästa sommar.
Har man problem med maskstungna plommon så kan man lägga en presenning på marken. Den samlar upp ohyran och förhindrar att den kryper ner i marken för övervintring.
Rosor får ibland svampsjukdomar på hösten. Plocka då bort alla angripna blad och bränn dem. Släng dem inte på komposten eller lämna i rabatten, då kan angreppen sprida sig.
Sist men inte minst är augusti och september bra månader för beskärning av fruktträd.
- Om man gallrar på hösten i stället för på våren så slipper man vattenskott, och dessutom undviker man kräfta, säger Magnus.
Tänk bara på att beskära före lövfällningen, eftersom "såren" efter de bortklippta grenarna annars inte hinner läka före vintern.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!