Debattartikeln, som publicerade i juni i år i Aktuellt i politiken, är underskriven av 14 Socialdemokratiska riksdagsledamöter. I den påpekas det att frågetecknen kring säkerhetsläget i Afghanistan och de godtyckliga åldersuppskrivningarna gör att rättssäkerheten i asylprocessen kraftigt kan ifrågasättas. "Att i detta läge fortsätta med dessa utvisningar kan vi inte försvara och det kan inte fortgå", skrev de.
– Jag tycker det känns knepigt att det bara är unga från ett land, Afghanistan, som får komma till tals i det här. Som lagstiftare måste jag fråga mig hur vi ska få någon typ av rättvisa och vilket system vi ska ha för att hantera ensamkommande och asylsökande överhuvudtaget. Problemet nu är att handläggningstiderna har varit långa och när beslutet från Migrationsverket väl kommer bedöms man utifrån den ålder man är i nu, även om man var 16 år när man kom till Sverige, säger Emilia Töyrä.
Lundh Sammeli: "Väntetiderna måste ned".
Hon finns med i nätverket Vi står inte uts kartläggning över vilka S-politiker som vill ha en förändring i politiken när det gäller de ensamkommande.
Emilia Töyrä tycker det är viktigt att dagens lagstiftning ses över.
– Jag tror inte att Migrationsverket medvetet har väntat med beslut tills asylsökande unga fyller 18 år. Men när beslutet dröjer tills den dag då Migrationsverket vet att man är myndig, då förstår jag att man känner så, jag skulle känna exakt samma sak själv.
Det senaste halvåret har flera tunga S-politiker ställt sig bakom kravet på att stoppa utvisningarna av ensamkommande unga. Det har även en rad välgörenhetsorganisationer gjort, liksom Svenska kyrkan.
Emilia Töyrä ser inte ett totalstopp av utvisningarna, amnesti, för en specifik grupp av ensamkommande, som en hållbar lösning på problemet. Hon tror också det är viktigt att hålla på principen att politiker inte ska gå in och påverka myndigheters, i det här fallet Migrationsverkets beslut.
– För många unga ensamkommande från Afghanistan skulle amnesti det definitivt vara en lösning. Men det blir knepigt, exempelvis för de som har fått asylbeslut innan amnestin och då inte har rätt till samma bedömning. Jag kan, å ena sidan inte, om jag ska se på det här med helt rättvisa ögon, säga att amnesti skulle vara ett helt lyckat politiskt beslut i dag. Å andra sidan är inte alla politiska beslut som tas helt lyckade. Det är inte svart eller vitt.