Förra veckan avled en 14-årig flicka på Örnässkolan, orsaken till dödsfallet är ännu inte helt fastställd men flickans föräldrar har i intervjuer berättat att flickan brukade boffa. Den som boffar andas in en gas vilket i värsta fall kan leda till döden.
Nyligen gick polisen och kommunen i Luleå ut och uppmanade vårdnadshavare att vara uppmärksamma på gasen som finns i bland annat torrschampo – som säljs i vanliga butiker. Det finns flera exempel på Ica-handlare som valt att ta bort produkten från hyllorna och säljer dem i kassan i stället för att kunna kontrollera försäljningen och ta bort stöldmöjligheten.
Ica Supermarket Porsön är en av butikerna som infört åldersgräns och den som vill köpa torrschampo måste fråga efter det i kassan.
Ett enkelt beslut för Ica-butiken.
– Vi tog bort det direkt. Det finns bakom kassan, då behöver vi inte bekymra oss mer över det. Det är en sak som är lätt gjort, säger Lars Lyytinen som är färskvaruansvarig på Ica Supermarket Porsön.
Butiken har kollat om det varit mycket svinn på torrschampo, vilket kan vara en indikator på att det existerar ett problem, men svinnet var inte särskilt stort och torrschampo är överlag ingen storsäljare bland yngre på Porsön.
– Det är knappt någon som köper torrschampo, i så fall är det mer personer från universitetet, säger Isabelle Granath, butiksanställd.
Hur länge Ica på Porsön kommer hålla kvar vid försäljning enbart i kassan vet Lars Lyytinen inte men det kan hålla i sig.
– Så länge som det behövs. Det är ett beslut vi tog och det känns rätt för oss, säger han.
Ica-handlarna bestämmer själva hur de ska hantera försäljningen. I Coops fall har Coop Norrbotten tagit ett gemensamt beslut för butikerna.
– Till att börja med vill jag säga att det som hänt är tragiskt. Det handlar om mycket mer än torrschampo, det finns i hårsprej och andra saker. Att begränsa sig till torrschampo är att göra det ganska enkelt, det här finns och säljs överallt, säger Peter Fjällborg, vd.
Coop Norrbotten har inte tagit ner produkterna från sina hyllor.
– Som det ser ut nu kommer vi ha kvar det. Vår hållning är att förbättra samarbetet med sociala myndigheter, skola och polis, säger Peter Fjällborg.
Om butiken upptäcker ett misstänkt beteende, stölder eller ett missbruk kommer de ta det vidare till nämnda aktörer.
Även om det handlar om fler saker än torrschampo, hade ni ändå inte kunnat ha all den försäljningen bakom kassan?
– Vi har inte sett det så nu, men det kan komma att ändras, säger Peter Fjällborg.
Willys är den tredje stora matvaruaktören och där är frågan om hur de ska hantera torrschampot högaktuell.
– Jag har ställt frågan till Willys centralt men något måste vi göra. Om vi eventuellt kan ta bort dem tillfälligt. För det kändes inte alls bra förra veckan, säger butikschefen Linnea Rutqvist som likt många andra blev berörd av dödsfallet.
Hon hoppas få ett snabbt besked av ledningen för hur de ska göra med det tiotalet produkter av torrschampo som de säljer. Klart är att den som köper får räkna med att synas extra hårt efter det som hänt den senaste tiden. Särskilt unga.
– Jag har informerat personalen om att vi ska hålla ögonen öppna och om någon i fel ålder handlar ska vi prata med dem, säger hon.