Torrläggning hotar

Moderaterna höll valvaka på Allstar, skålade och firade valsegern.En av de glada var moderaternas gruppledare Mattias Karlsson. På måndag ska han ta ställning till om krogens alkoholtillstånd ska dras in efter polislarm om våldsbrotten på Allstar.

Daniel Bergman, Claudia Kosicinski, Mattias Karlsson, Sana Suljanovic och Migelle Wikström firar valsegern i Allstars bar under valnatten. På måndag får Mattias Karlsson ta ställning till om krogens alkoholtillstånd ska återkallas.FOTO: Göran Ström

Daniel Bergman, Claudia Kosicinski, Mattias Karlsson, Sana Suljanovic och Migelle Wikström firar valsegern i Allstars bar under valnatten. På måndag får Mattias Karlsson ta ställning till om krogens alkoholtillstånd ska återkallas.FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2010-12-03 06:00
Ett storslagsmål natten mellan lördagen den 23 och söndagen den 24 oktober har lett till en kommunal utredning om förutsättningarna för fortsatt servering av alkohol på krogen.
Utredningen stannar inte bara vid oktobernattens storslagsmål. I utredningen pekar polisen på en statistiskt säkerställd kraftig ökning av antalet våldsbrott på Allstar:
Fler vakter krävs
År 2009 anmäldes 13 våldsbrott. Fram till oktober i år har hela 24 våldsbrott anmälts, av dem sju under oktober månad.
Restauranglokalerna är godkända för 640 gäster, men polisen konstaterar att det förekommer 800-850 gäster under en normalkväll.
Räddningstjänsten uppger att antalet tillåtna personer i lokalen är begränsat till 650.
Polisen kräver i sitt yttrande att antalet ordningsvakter ökar till sex under fredagar och lördagar och att två ordningsvakter också ska finnas torsdagskvällar.
I yttrandet framhåller polisen också att krögaren måste presentera en åtgärdsplan för hur krogen ska åtgärda den ökande förekomsten av våldsbrott.
Polisen kritiseras
Utöver det vill polisen att kommunen ser över öppethållandet eftersom 80 procent av våldsbrotten i offentlig miljö sker efter klockan 01. Krögaren har anlitat en advokatbyrå till att författa ett yttrande. I det kritiseras polisen för att polispatruller som fanns utanför krogen under de två bråken samma natt.
Den första patrullen med två poliser hänvisade, enligt krögarens utsago, till att deras arbetspass var nära att slutet och att en annan patrull skulle ta vid.
När det stora slagsmålet bröt ut senare på natten fanns andra sex poliser utanför krogen. Enligt krögaren vägrade polisbefälet ingripa innan också en hundpatrull anlänt.
Märkligt agerande
"Från krogens sida finner man polisens agerande mycket märkligt och ett ingripande från polisens sida borde naturligtvis ha kommit till stånd omgående efter att vaktpersonal vid två tillfällen påkallat hjälp", skriver Stockholmsadvokaten Thomas Johansson.
Kommunkansliet anser att det som förekommit på Allstar ger grund för att återkalla tillståndet, men eftersom krögaren "uttryckt en vilja att komma tillrätta med de olägenheter som råder" kan det få stanna vid en varning och utökat antal ordningsvakter.
Det blir nu politikernas sak i kommunstyrelsens arbetsutskott att pröva frågan, om kansliets förslag till varning räcker eller om alkohollagen ska tillämpas striktare. På måndag faller avgörandet.
Valvaka på krogen
Bland de som beslutar finns politiker som tillbringade valnatten på Allstar. Moderaterna höll sin valvaka på krogen och avgående gruppledaren Mattias Karlsson är en av de fem i utskottet som har avgörandet i sin hand.
Övriga i utskottet är socialdemokraterna Karl Petersen, Yvonne Stålnacke och Ingrid Norberg samt folkpartisten Thomas Olofsson.
Allstar ingår i en restaurangkedja som kontrolleras av Alvina Isaksson, 30, genom nybildade ägarbolaget Nöjesgruppen i Luleå AB. Styrelsesuppleant i bolaget är Elin Linnéa Lindgren, 29.
Nöjesgruppen i Luleå AB äger Restaurangbolaget i Luleå AB som driver Allstar och även Oliba AB som driver krogarna BBB och Olivers.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om