Torrlagd fest för Läbbiga skogen

Motorcykelklubben Läbbiga skogen får inget tillfälligt alkoholtillstånd för sin höstfest och 20-årsjubileum.Polisen har tittat i registret och konstaterat att både klubbens ordförande och vice ordföranden omhändertagits som berusade. Då gjorde de båda också våldsamt motstånd.

Foto:

LULEÅ2009-10-13 06:00
Beslutet att säga nej till mc-klubbens ansökan fattades på måndagen av kommunstyrelsens arbets- och personalsutskott.
- Polisen avstyrkte ett tillstånd med hänvisning till att två av de som leder klubbens verksamhet är brottsmisstänkta. Vi följde polisens rekommendation, säger kommunalrådet Karl Petersen (S), kommunstyrelsens ordförande.
Höstfest
Läbbiga skogens mc hade sökt ett tillfälligt tillstånd att få servera starköl, vin och sprit till slutet sällskap i klubblokalen på Föreningsgatan 28 i Luleå.
Alkoholen skulle förtäras under allhelgonahelgens höstfest och under tre dagar.
När kommunen fick in ansökan skickades den till polisen för yttrande. Polisen konstaterade då att ledamöter i klubbens styrelse förekommer i brottsutredningsregistret.
Den 19 april 2008 omhändertog polisen både klubbens ordförande och vice ordförande som berusade med hänvisning till lagen om omhändertagande av berusade, LOB.
När polispatrullen omhändertog de två gjorde de också våldsamt motstånd och det är brott som nu utreds av polisen.
Självimporterad alkohol
Polisen erinrar också om höstfesten förra året. Den 1 november gjorde polismyndigheten en tillsyn och fann då att det förekom försäljning av självimporterad alkohol.
Polisen konstaterade då också att affischering inför festen varit synlig i Luleå trots att tillstånd var meddelat för slutet sällskap.
Kommunen alkoholhandläggare har inte haft svårigheter att finna argument för ett nej i alkohollagen. Lagen understryker vikten av att den som söker är laglydig och att brottslig verksamhet bör leda till att tillstånd vägras.
I lagen sägs också att för ett slutet sällskap gäller att medlemskretsen är känd före arrangemanget. Läbbiga skogen har enligt klubbens verksamhetsberättelse 13 medlemmar och 44 "stödmedlemmar".
I ansökan anges att servering ska ske till 250 medlemmar med inbjudna vänner. Av detta drar kommunkansliet slutsatsen att det inte kan anses vara ett slutet sällskap.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om