Torghandeln prisas

Kirunabon Ulla Westman hann precis fylla sin "dramaten" med nyskördade grönsaker innan regnet och resterna av den tropiska stormen Leslie nådde Nytorget och torghandeln.- Nu tar jag tåget hem till Kiruna och bjuder mina barn på färsk mat, sade Ulla Westman glatt.

"Till i morgon har jag beställt ägg också", sade Gudrun Pettersson i den blå kepsen. Till höger Ulla Westman som köpte med sig grönsaker hem till Kiruna.

"Till i morgon har jag beställt ägg också", sade Gudrun Pettersson i den blå kepsen. Till höger Ulla Westman som köpte med sig grönsaker hem till Kiruna.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2012-09-14 17:42

Det har pågått torghandel på Nytorget utanför Åhlens på fredagar och lördagar sedan den 17 augusti och ska så göra september månad ut. Det är Nordansmak som med sin ideella förening ansvarar för den och ser till att alla som vill får vara med.

I går drog vädret ner antalet torgkunder men många hann göra affärer innan ovädret nådde Luleå.

Luleåbon Gudrun Pettersson hade tagit med sig sin svägerska Ulla Westman från Kiruna och denna fyllde glatt sin shoppingvagn med grönsaker innan hon tog tåget hem igen.

- Jag har köpt potatis, tomater, vitkål, morötter och lingon. Barnen väntar på att bli serverade färsk mat, sade Ulla Westman.

Roligt med färger
Gudrun Pettersson prisade torghandeln:

- Inget går upp mot närodlat och det är så roligt med alla färger. Man blir glad av stämningen inte minst. Jag har beställt ägg till i morgon. Då kommer jag tillbaka hit.

De två kvinnorna handlade av Lars Clausén och Katarina Larsson som driver Smedsbyns blommor och grönt. Det är Katarina som odlar och försöker leva på det. Lars har ett annat jobb också.

- Torghandeln utgör en stor del av vår försäljning. Vi säljer den mängd som ryms i vår folkabuss varje dag. Storsäljarna är potatis, morötter, rödbetor och lök, sade Katarina Larsson.

Roligt komma ut
Hon tycker att Nytorget är bättre för torghandel än Köpmantorget eftersom fler människor passerar det. Däremot anser hon att Köpmantorget är mysigare.

- Men det här är ett bra sätt att sälja. Odlandet är ett ensamt arbete. Det är så roligt att komma ut och träffa folk, sade Katarina Larsson

Mannen bakom Nordansmak, Per Holmqvist, sålde grönsaker och propagerade för ett permanent salutorg under tak på Nytorget.

- Ett permanent salutorg skulle vara ett lyft för staden. Vi har uppvaktat Luleå kommun i frågan, sade han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om