Fann råd – byggde sitt studentboende på egen hand

Bristen på studentlägenheter oroar inför starten på höstterminen.19-årige Tor Håkansson tog saken i egna händer. "Jag bygger min egen lägenhet. Den är klar inom två veckor."

19-åriga Tor Håkansson från Jokkmokk hittade en egen lösning på bristen på studentlägenheter i Luleå. "Jag bygger om ett kontor i en industrifastighet. Min studentlägenhet kommer att vara klar om två veckor."

19-åriga Tor Håkansson från Jokkmokk hittade en egen lösning på bristen på studentlägenheter i Luleå. "Jag bygger om ett kontor i en industrifastighet. Min studentlägenhet kommer att vara klar om två veckor."

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2022-08-17 18:45

På onsdagen var det terminstart inte bara i Luleås samtliga grundskolor, utan även i Luleå tekniska universitet samlades höstterminens nykomlingar. I C-husets ljusgård arrangerades två välkomstceremonier som utgör starten för nolleperioden. 

Morgonens första möte med universitetsmiljön riktades mot studenter inom den filosofiska fakulteten, vilket omfattar alla som studerar till bland annat lärare, sjuksköterska eller statsvetare.

Victor Öhlund, ordförande i Luleå studentkår, fanns på plats för att möta nykomlingarna. Han befarar att det i höst kan uppstå en brist på studentboenden.

– Jag har inga siffror än på hur många studenter som står utan boende just ny, men vi har sett signaler på att situationen kan bli besvärlig. Jag tycker redan nu att man ser fler studenter i campusområdet än vad vi har gjort under de två senaste åren. Under pandemin valde många studenter att studera på distans, säger Victor Öhlund.

I sitt tal uppmanade Victor Öhlund de bostadslösa studenterna att ta kontakt med Luleå studentkår för att bland annat se över möjligheter att hitta en lösning som inneboende.

Jennie Hägg Wilhelmsson är chef fört studentavdelningen inom Luleå tekniska universitet. Hon är också oroad.

– Jag har de senaste dagarna undersökt utbudet av tillfälliga boenden i Luleå. Just nu är det möjligt att hitta rum på vandrarhotell eller hotell. Det viktiga nu är att studenterna ska få tak över huvudet. Min erfarenhet är att trycket efter boenden brukar normalt lätta några veckor in på terminen, förklarar Jennie Hägg Wilhelmsson.

Ett flertal av de nya studenterna, som vi talade med under onsdagen, har löst situationen genom att bo kvar i familjehemmet - även om det medför långa pendlingar exempelvis till och från Kalix.

Den nyblivne LTU-studenten Tor Håkansson hittade en annan lösning. Hemma hos en släkting i Sunderbyn bygger 19-åringen från Jokkmokk sitt eget studentboende.

– Jag har fått ta över en kontorslokal i en industrifastighet. Det känns bra och tryggt att få flytta in hos någon bekant när man kommer till en ny stad.

På onsdagen tog han de första stegen mot en yrkeskarriär. Siktet är inställt på en kandidatexamen i statsvetenskap.

– Det känns skönt att kunna lägga bostadsfrågan åt sidan och helt kunna koncentrera sig på studierna. Jag tror att det här kommer att bli bra, säger Tor Håkansson.

Nolleperioden

Nolleperioden kallas studentkårernas mottagning av nya studenter. Vid Luleå tekniska universitet pågår den i tolv dagar med start på onsdagen.

Syftet med Nolleperioden är att låta nykomlingarna att lära känna universitet och programmet, men samtidigt att skapa gemenskap i klassen samt lära ut studentikosa traditioner.

Totalt kommer 250 studenter från Teknologkåren och Luleå studentkår att delta på arrangörssidan. Enligt arrangörerna medverkar cirka tusen nya studenter i arrangemangen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!